30 Nov 2011

Malas

Malas nak update dulu pasal kerja.

Cuma gembira bila PC tiba...
Hilang rasa bosan melanda...

27 Nov 2011

Fine Weekend! #5

Day 5 working Jumaat lepas. Heaven rasanya lepas pukul 5 tu.

Slumb3r memulakan hari dengan gelak. Nak tahu sebab apa? Muadzin kat surau tu azan kelaka. Pitching lari. Hahaha!

Tapi bak kata Azril (Bukan Azril Izuan Ramlan), surau tu nak aku yg azan.

Sampai opis jer bebudak dok tny aku aperhal tak g malam tadi. Suke je telling half truth kat depa. Slumb3r gtaw depa, semalam balik dari opis g CC, balik dr CC ujan sampai umah. Lepas Msg Mat kata ujan dan dtg lambat terus tido nak tunggu ujan reda jap. Teros tetido sampai pagi dan dikejutkan dengan Azan yg kelaka tadi.

Yang Anis plak dok tny aku jumpe tak tempat futsall malam tadi. Mengekek aku gelak, aku kata aku tak g pun. Dia boleh kabor "dah agak dah, aku post kat twitter pasal ko nk men futsall. Bebudak tak caye ko g weh!" Well!

Slumb3r bukan tanak g. Nak g tapi cano? Ujan.

Mula jer hari tu tunggu dalam pukul 8.30 pagi, Slumb3r terus ajak Mat, Azril, Amril ngan Adi g wat filing. Pergi2 takda org lagi sampai la pukul 11.

En. Mail yang in charge benda tu kabor "Cano la nak bagi rekomendation kalo macam ni gayenye. Patotnye korang memang dah reserve kat sini unk bantu kami"

Bila dah ramai2 kami berlima ni tulis atendent dalam 1 kertas lain dengan depa2 tadi siap tulis waktu kedatangan tempat tu.

Mega wehh!... Recomendation!!

Rehat hari ni pukul 12.15 sampai 2.15. Lama giler. G la cari Masjid. Jauh gak dari kawasan Rumah.

Sampai LHDN dalam pukul 2.15 dan ikot loby nak masuk. Tapi dintu kunci. Slumb3r stuck bersama kakak sorang ni. Kami dok la kat depan kaunter tu. Tak lama ada sorang makcik kat dalam kaunter tu kabor, "Nak naik atas ye? pintu ni bukak pukul 2.30. Kalau nk naik gak, kena lalu pintu kat paking basement". Kami pon naik la ikot situ.

Petang tu kami tak buat ape pun. Ada ceramah kat tingkat 8. Ceramah Maal Hijrah. Apa yang kelaka masa ni ialah salah seorang VIP kat depan Pengarah LHDN Cawangan Ipoh. Lelaki. Ketawa over giler babi! Rasa nak ketuk kepala dia guna periuk sambil cakap, "ko tak boleh diam ke? kami nak dengar ceramah ni".

Balik jer dari situ dah pukul 4.30 dan nk naik ke tingkat 6 dah malas. Tak lama lepas tu kami balik.

Pagi2 masa datang si Azril ada beli paper. Ada ler flyer McD yang ada pancake. Dah si Azril dok canang ajak g McD. Slumb3r baliknye dari opis terus g McD sebab tak lunch. Rugi rasanya. Habes duit makan McD sensorang!

Balik rumah kejap pack barang terus balik umah mak. Ujan masa tu. Sampai dalam pukul 8 ++. On9 jap, then terus tido. Penat!

Sabtu!

Tak wat pape selain on9 dan game. Salam Maal Hijrah!




Ahad

Kejap lagi nak pack barang sebab hari ni nak hantar g umah sewa kat Ipoh. Malasnye! Nasib baik esok cuti Maal Hijrah. Cuti memang best tapi Slumb3r takda gaji!!

Dah la. Nak pack barang.

24 Nov 2011

Jimba bersama kawan baru & lama #3 &4

Semalam Slumb3r tak sempat update. Agak sibuk juga lah. Takda la sibuk mane, tapi sibuk jugalah.

Slumb3r G kerja dalam keadaan hujan pagi semalam. Sejuk jugalah. Sampai opis takda la menggeletar sebab gerimis biase2 je. Tak lebat mane.

Tumbuk kad dan terus menuju ke meja hall. Tiba-tiba berlaku sesuatu benda yang agak pelek dan tidak seperti hari-hari lain.

Pn. Maryam masuk dok usha2 kerusi kat depan then dia panggil  org unk angkat kerusi. kerusi belom ada lagi, En. Rajendran, Fuzi dengan Pn. Siti dah ada. Diorang pegawai atasan kami.

Lepas diorang datang, remai lagi yg datang. Ada lebih kurang 10 org datang. Semua tu penyelaras dan pegawai yang ditugaskan masa prokjek nanti.

Kami diberi tak limat pasal meeting yang akan berlaku pada pukul 2.30 petang semalam dan kami turut diperkenalkan kepada pegawai2 yang ada tu.

Lepas sesi perkenalan tu, kami sambung la kerja kat tingkat 6. Masuk hari kedua. masih okay lagi. Maintain paperwork.

Masa lunch tu, jumpa Najmi kat Greentown Mall (GM). Slumb3r g KWSP jap nk print penyata. Balik dari situ, Slumb3r terus blah g makan. Hujan beb. Lenjun sampai opis LHDN.

Smpai siap unk meeting. Meeting ni agak panjang la juga sebab cerita pasal bantuan kerajaan yang RM500 untuk isi rumah tak sampai RM3000.

One thing that I learn from this is that LHDN is really2 professional. Kerja first class. Semua bersistematik dan teratur. Toksah jauh la. Tengok masa kami buat rekod filing tu, semua teratur.

Abes meeting, terus buat filing tu. GIGIH!!

Balik tu najmi ajak hangout jumpe kengkawan. Najmi amek kat Tesxo sebab Slumb3r paking moto kat sana dan terus g tempat koje Anis. Lepas tu kami serang Giant Tambun untuk jumpa Mira Pending. Hahaha!

Punye la terkejut jumpa Mira. Dia tak expect kami nk jumpa. Segan nak mampos katanya (takda maknanya!!)

Slumb3r berangan nak beli filter ayor yg dia jual tu. tapi mahal nak mampos! Awal bulan 2 kot baru bleh beli. haha!

Balik kami g makan kat Restoran Hatyai. Agak mahal tapi berbaloi la. Balik rumah teros tidozzzzz



Hari ke 4


Hari ni biasa jer. Kerja filing lagi. Boring nak mampos. 


Apa yang best hari ni Slumb3r dapat lagi knl kawan baru. Masa hari pertama Slumb3r kenal 2 orang brader degree sama-sama. Gempak diorang! engineering beb! 


Abang Amril dengan Hasmadi. Seronok kenai depa. Banyak pengalaman. 


Abg Adi suke anime macam Slumb3r. Bila dah dapat PC kang, memang pinjam DVD dia burn. Fuh! tak lepak CC dah lepas ni!


Abg Asmadi ni dah tua la gak. Umo 27. Tapi tak kawen lagi. Dia lagi best. Slow but steady. Macam 'masmaun' <== Wing 1 Lvl 3 blok tuah konpem tahu si GAY ni. Tapi abg Asmadi ni sempoi dan Alim. Tak macam masmaun. Time kelas nak baca doa mesti dia cabut g toilet sebab dia tak reti baca doa.


Ari ni Slumb3r jumpa Abg Azril (Bukan Azril Izuan Ramlan yer!) dan Mat. Azril ni dak degree UTP in chemical Engineering. Dia ada exam petang ni. Balik awal tadi. Yang si Mat ni baye Slumb3r. Suke beno nyembang.


Seronok hari ni. Slumb3r rasa enjoy la kerja macam ni. Kawan ramai, kerja boleh rilek2 bagai. Tah la. Tapi boringnye kerja dok ngadap benda sama, memang tak lar..! Boring kot.


Hari ni hari ketiga kami buat kerja filing bagai. Dulu volunteer just 40 orang, sekarang bertambah lagi ramai. Kesian depa, 1 rak 1 orang. tapi takpa. Kerja ramai2 kita banyak komunikasi. Bila banyak komunikasi kami kenal le satu sama lain.


Hui! best lar!.


Yang tak bestnye part nk tegor aweks-aweks kat situ. Sebab ramai jug ayang dah bertunang dan dah berkahwin. Silap tegor kabornye seksual harassment. Tu le nk kena jaga sampai Slumb3r boleh kata tak kenal mane2 aweks kat tempat tu. Just kenal Kak Aini yg ada anak dua tu. Tu pun sebab dia penghuluwati.


Dah la. Boring ngarut2 ni. Nak main game kat CC yang sama ni. Untill next post!

22 Nov 2011

Second Day Working #2

Akhirnya...

Slumb3r rasa satu nikmat sebab hari ni ada la kerja sikit nak buat.

Pagi tadi datang awal gak la sebab terbangun azan subuh dari surau sebelah rumah. sebab awal bangun mestilah awal siap.

Belum pukul 7.30 dah grak dah sambil hirup udara pagi yang segar dan mata yang kuyu dengan harapan dapat la kitorang terus buat sesuatu hari ni.

Sampai2 jer trus capai tag sementara yang dibekalkan semalam. Okay gak la sebab brado2 otai polis bantuan tu  takda usha pelek bila masuk perkarangan LHDN tu dan trus paking.

Ada la beberapa orang baru sampai sekali. Motor pon tak banyak paking macam semalam.

Masuk terus naik tangga dan daki sampai tingkat 5. Oleh sebab pagi tu sejuk, Slumb3r tak rasa la peluh berkuah kat ketiak. Tapi mengah jugalah.

"tumbuk" kad dan terus masuk hall newbie. Ape pagi skirting tu dah jadi macam 'futon' dah. Comfy dan bole la wat selimut.

Pukul 7.50 dah terpacak sampai la luunch pukul 1 tadi tak buat apa-apa just dok melepak je. Bole gak sambung tido tadi.

Usha KWSP kat Greentown tapi tak jumpe, then balik makan kat kedai mamak sebelah CC ni. Biasala dia caz, RM 5.60 tadi.

Balik LHDN pukul 2 then tunggu 40 mint pas tu kami ada volunteer unk buat kerja filing kat tingkt 6. Nasib baik tak jauh, just 1 level je.

Kami 40 orang je volunteer. Kena tulis file ikut syarikat2 kat kawasan jajahan LHDN tu. Pelik2 nama. Slumb3r team dengan Abang Adi tadi buat kerja. 1 row rak tu ada beratus file dan kami kena tulis 1-1. ada 6 level.

Memaki jugalah tadi sebab kalau bagi kerja tu dari pagi tadi agaknye dah lama 1 dewan punye file tadi siap. Team kami tak sempat siap 1 rak. Just siap sampai row 4 je.

Balik jer tadi terus g CC.


Cerita CC


Happening gak CC ni compare yang malam tadi. Slumb3r baru tahu kenapa CC malam tadi caz mahal. Rasanya macam CC ni biasa caz RM1.50 1 jam sebelum pukul 7. Malam tadi Slumb3r datang pukul berapa. Patot caz mahal.

Tapi kat sini sumpah puas hati. Kerusi sofa beb dengan internet connection superb. Check this out.

This is peak time. Lepas ofis hour and musim cuti sekolah. CC ni ramai giler orang, tapi internet speed macam ni.

Okey! Slumb3r bukan nk wat review pasal CC, tapi this is one of the best CC that I have try so far.
At least there is no slow poke internet throughout my time at this CC.

Ah!! kalau ada internet speed macam ni..... Semua game kat Warez tu dah download beb!

 Oh.. Tak balik rumah lagi ni. Masih berpakaian pejabat ni ha. Ujung minggu ni rasanya nak balik kg sebab nak angkot PC and my lovely guitar.

Pc: Dalam happening ni ada perasaan rugi kat sini. Takpe la, tak private nak citer.

21 Nov 2011

First day Working #1

Salam 1 Malaysia

Hari ni adalah first day Slumb3r bekerja untuk negara tercinta. Yeah! I serve my country.



Gerak dari rumah dalam pukul 6 pagi dan sampai di Ipoh dalam keadaan basah kuyup dan meter motor yang rosak. Perjalanan agak okay setiba di Teluk Intan. Tapi selepas teluk intaan keadaan semakin buruk lepas hujan renyai2 di sana.

Belum sempat sampai Tapah Road hujan mencurah2 keladang gandum dan Slumb3r terpaksa menahan tujahan airdari membasahkan baju Slumb3r.

Sampai LHDN dalam pukul 8.03 dan Slumb3r dah dikira lambat ikutkan. Patotnya pukul 8 pagi, tapi terlambat. Ni semua gara-gara hujan. Kusangka mendung sampai Ipoh tapi hujan di Tapah. Gampang tol!

Sampai2 je terus terjah bilik ayor sebab dah lama taha kencing. Punya la tahan sampai nk terkeluar juboq ni. Ehh! silap! tu nak berak. whateva! tapi Slumb3r ingin tekankan pasal kencing tadi.

Nikmatnya tak terkata bila sampai kat toilet tu. Masa tu dah stat bergoyang. Sejuk gilerbabi!

Masuk je lobby LHDN tu, Slumb3r terus rasakan gelombang sejuk menderu2 bak peluru berpandu datang tepat attack tulang sum sum. Kimak!... Slumb3r menggigil nyaris tak terkucil.

Slumb3r kenal 2 org brader masa nak naik lif g tingkat 7. Kami naik sama-sama. Sampai tingkat 7, terus ada makcik bagi punch card dan kami terus punch itu kad.

Kami diarahkan terus turun ke tingkat 5 unk dengar taklimat. Masa tu jam dah dekat 8.30. G la hall tu. Ramai beb orang time tu dah standby unk taklimat. Rasanya kami yg lambat.

HAA! takde maknenye, Taklimat stat 9.30. Tu le janji Melayu. kami dikenalkan dengan penyelaras kami. Ada 2 orang tapi sorang g KL ada meeting just itnggal sorang. Encik Fuzi. Tua, tapi profesional.

Oh! sebelum tu kami kena isi borang maklumat diri dan akuan sumpah. Kami ramai2 terus angkat sumpah time tu gak. Ada sorang mamat dilantik jadi pembaca ikrar sumpah tadi.

Encik Fuzi tu kenalkan kami dengan pembantu beliau iaitu Pn. Maria dan Pn Salasiah. Sumpah friendly giler diorang! Sangat mesra layanan diorang dan rasa seperti dihargai. Tabik spring arr kat diorang!

Pung pang pung pang depa bebel last2kami kena lantik sorang penghulu lelaki dan penghulu perempuan. Oh yea! lupa nk gtaw. Hanya 2 orang non-Muslimjer ada kat situ. Satu brader India ni, Loges kalau tak silap namanya dan Yew. Of course Yew is name for Chinese! Not Indian.

So, Yew ni dilantik sebagai penolong penghulu lelaki dan brader yang nama betul dia pelik tu nak kami panggil Angah tu jadi ketua kami. Semua orang friendly!

Diterangkan secara ringkas pasal LHDN Ipoh dan tugas2 kami. Depa pon tak konfem lagi sebab meeting Encik Rajindran tak balik dari meeting kat KL bersama-sama maklumat kerja kami.

Yang best, kami diberi gaji RM59 1 hari + elaun RM200 sebulan (bergantung pada hari bekerja) dan elaun outstation 1 km 40 sen. Okay gak la. Berbaloi.

Hari ni kami banyak tido je sebab kami takda kerja lagi. Siyes tido. Slumb3r siap boleh gayot tepon lagi.

Last2 masa nak balik tadi depa dok bagi stationary kat kami. Dpt la barang free.

Bilik Sewa


Slumb3r kini menginap di rumah Abang Hafiz (Abg mimi aka Najmi) di Taman meru ape tah kat sini. Tak tak nama taman. Tak explore abes lagi.

Tak menyempat nak sembang panjang ngan Abg Hafiz tu. Sampai sekarang Slumb3r tak tahu nak longgok barang Slumb3r kat mana sebab Abg Hafiz tak cerita lagi Slumb3r dok bilik mana. Tak pe la.

Sekarang Slumb3r kat CC dok update blog. Rumah kosong sebab hosmate abg Hafiz dok hantar tunang dia berubat sebab kena santau. Sedih SLumb3r denga cita dia.

Sekarang CC ni dah nk tutup sebab hanya Slumb3r je guna PC kat sini. Dah la mahal nak mampos. Ah!.. next time la citer. Buat guwa gelabah la siyal mamat ni!//..

20 Nov 2011

Finally dah mermajikan

Beberapa jam sebelum berangkat...
Beberapa jam sebelum aku mengubah nasibku...
Beberapa jam sebelum aku mengubah dunia...

Menyiksa sungguh perasaan ini...
Bila fantasi bertemu realiti...
MUET pun tak sampai tahap macam ni...

Bukan mermadah untuk menghibur hati...
tapi hati mencari isi...
isi yang hilang termanti-nanti...
rupanya tengah shiok studi...
aku jer tak cuti-cuti...
bila dah stat koje Isnin ni...

Salam 1 malaysia. Slumb3r nak update pasal sesuatu yang pada Slumb3r agak remeh la, tapi Slumb3r berazam untuk mengupdate status Slumb3r hari2 selepas Slumb3r dah bekerja sebagagi peon gomen. Jenuh kena sakat dengan kawan2 sebab Slumb3r ni bernasib baik tidak seperti diorang.

Korang untung sebab ada EPF dengan SOCSO. Slumb3r tiada itu semua. Slumb3r memang dibayar RM 59 1 hari, tapi semua tu takda.

15hb November 2011


Pagi2 bukak facebook dan tgk berapa orang wish bithday. Ada la ramai juga. Dah balas wish diorang satu-satu, Slumb3r terus bersiap sebab nak keluar g makan.

Dalam hati ni nak makan KFC, tapi mak tak cakap pun pasal KFC. Mak cuma cakap nak g makan mee rebus kat Mastan Ghani Simpang Empat. Bersyukurlah dari takda apa-apa.

Slumb3r drive masa nak pergi tu. Slumb3r dengar je mak membebel ape tah. Pasal adik ke, makcik Slumb3r tu ke. Tah. Tak ingat.

Sampai2 je seronok tengok orang kat kedai tu melantak sajee je. Turun kereta dan terus menuju meja yang kosong.

Sorang brader tu datang:-

Brader: order makcik, bang...
Mak: bagi ayor sirap kurang manis 1...
Slumb3r: sama la...
Brader: Makan?
Mak: mee rebus tanak tolor 1...
Brader: makan bang?
Slumb3r: cuba teka nak makan ape...

Dengan muke peliknye dan mulut ternganga dia jawab... UH?!

Slumb3r: sama la... tapi mee rebus biase 1...

Tak lama lepas tu dapat call:

*tuttt* (tak tahu nk wat bunyi macam mana sebab ringtone pelik)

LHDN: Helo, bole bercakap dengan Encik Abdul Ghafar Nawi?
Slumb3r: Aperhal kaw tepon aku?
LHDN: Tak arr.. Saje nak inform ko pasal ko dah dapat koje ni ha.
Slumb3r: oh... abes tu?
LHDN: Ko kena melapor 21 haribulan ni kat LHDN Ipoh tingkat 7 pukul 8 pagi.
Slumb3r: Oh... Okay, Isnin ni kat LHDN tingkat 7 pukul 8 pagi?
LHDN: ok, bye!
Slumb3r: bye!

*Perbualan kami yang asal tidak seperti diatas*

Melompat gumbiranya rasa.

20 November 2011

Hari itu adalah hari ini. Pagi 8.30 tadi baru balik dari Ipoh hantar Najmi kat umah abang dia. Najmi offer dok umah abang da sekali. Slumb3r segan la. Tapi boleh je umah dia tu. Takda Masalah.

Najmi berkali2 dok tanya "okay ker ko dok sini?" dan Slumb3r jawab"okay la, takda masalah"

Sekarang dok taip blog sambil pening memikir kehidupan semasa berada di Ipoh tanpa kehadiran internet 3G sebab kawasan situ cuma dpt EDGE je. Boley mati beb!

Paling pedih bila Slumb3r tak dapat bawak PC untuk minggu pertama ni. OWWHH!! DAAAYYUUUM!!



Giler... jem jem!!

Tidak pernah berjauhan lama dengan PC. Even worse Internet. Kimak giler.

Pape jer la. Slumb3r nak pack siap2 la. Nanti2 mengarut.

PS: You should appreciate what you have today. Thank God I still live here today.

17 Nov 2011

Band Scandal...



Salam...

Slumb3r nak buat post pasal birthday celebration (yer ke?! hahaha), tapi malas la. Slumb3r nak cerita pasal 1 band oversea dari Jepun ni.

Semua awekss...

Yeah!...

Dari lead, vocalist, bassist, drummer semuanya aweks Jepun.

Compare dari Girl Generation SNSD, wonder girl ape ape tah lagi yg Korea punye group singer tu, Slumb3r lebih prefer lagi yg ni.

Korang kena layan video ni, sumpah boleh membuatkan anda merasa ejakulasi multiple diorang mempunyai kelebihan sendiri. I wish kat Malaysia ni ade la macam ni. Tapi mungkin hanya mimpi.

Mana taknye, kalo main muzik ni katanya sokong yahudi, lagha, tak elok la bagai.

Jangan la jumut sangat. Dah la, Slumb3r dah melalut nih.

Jgn faping plak lepas tgk video neh sebab vocalist dia mempunyai gigi yang pelik. Hahaha!

Ps: riso plak tgk diorang melompat2 pakai skirt masa wat video clip ni. Bantai terselak, nampak panties diorang. HAHAHAHA!

14 Nov 2011

Street of Uptown - ACAB

*Pergi bawah post ni, dan tekan play dulu bagi dia buffering, baru baca post ni*

Slumb3r fan ACAB sewaktu depa dok jadi skinhead. Tapi sekarang depa dah dok tuka indie. Lagu depa best. Suara vocalist unik.

Bukan itu sahaja, bahkan lagu depa senang je nak main.

Slumb3r dapat tab dia dari sini. Tapi peringatan ye, format guitar pro. Korang kena install guitar pro unk main lagu ni guna tab yg Slumb3r beri link tu.

Just click SINI untuk dapat tab tu. Boleh layan la

Dah citer pasal tab, kita citer pasal lirik. Lirik dia simple je. seperti dibawak

ACAB- Street of Uptown



Drank in a pub on a Saturday night
Me and the boys were feelin` alright
Then we walked the streets feelin` loads of pride
Proud with our roots and our way of lives...




Stood some geezers tried to steal the night  
Stared at us, tried to pick a fight  
Me and the boys were waiting for the start
As we prepared for an aggro, oh! what a night....


That`s the story of how our lives go
We have been treated like a bunch of snucked up fools
Scorned by many, understood by few  
There`s not much things left for us to do
 
Don`t wanna go back to dark days of mine  
Where i`ve gone too far, i could`ve killed someone
But i don`t wanna sit down behaving like a cunt  
While watching my mates doing the best they can

In the streets of uptown
Streets of uptown
It is our ups and our downs.....
And it goes around and around....

In the streets of uptown
Streets of uptown
It is our laugh and our tears
And it will last for years......

Copied from MetroLyrics.com.
 
Okay. Setel bab lirik, ni la hasilnya. 
 
video
 
Slumb3r tahu, suara Slumb3r tak sedap. Susah beb nak nyanyi sambil main gitar. Sape-sape bleh wat tu gempak beb.

Ni lead, kalau rhythm Slumb3r rasa boleh lagi nyanyi.
I need to work hard on this more.

PS: pada masa  ini aku sedang berjimba di Ipoh bersama kawan2 aku. Post ni dah di jadualkan.

13 Nov 2011

Saiful Nang Kritik UiTM Melaka!

Salam...

Sentap mak!! Sentap mak!!...

Idola Mak ktitik UiTM tempat mak belaja nok!!..

******************************************
Ehem!!...

Ni bukan masa nak memondan ye kawan2. Tadi Slumb3r tengah online dah tiba-tiba news feed terpampang benda ni.



Fuh!... Sentap tak sentap la. Slumb3r tahu pertandingan ni. Sebenarnya dah lama pertandingan ini di war warkan... mungkin SN baru dapat. Takpalah.

Tapi apa yang dikata SN tu memang betul. Dia lagi sentap dengan UiTM tu. Katanya macam ni:



Tapi apa yang Slumb3r terkilan la, mungkin pihak UiTM terlepas pandang tu kot. Slumb3r tahu sebab salah seorang jawatankuasa pengajur pertandingan tu pensyarah Slumb3r.

OOOH eemmm GIIH!

Sentap la jugak. Tapi ni akan membuatkan kita luaskan otak untuk berfikiran lebih matang dan lebih detail.

Slumb3r masih rasa ni human eror. Diorang terlepas pandang. Tapi rasa mustahil. Fakulti AD adalah paling terbesar kat situ, takkan diorang tak tahu etika pasal seni kreatif ni.

Ape2 je lah. Yang penting korang nilai sendiri.

12 Nov 2011

I feel really stupid...

Salam...

Slumb3r tak buat apa-apa hari ni cuma donload game dan cover lagu.

Petang tadi masa tengah cari lagu Janji- Akim untuk dicover, Slumb3r ditelefon oleh orang opis Mynews Hub.

Rasa bodoh dan bebal menyelubungi diri ni kerana BODOHNYE Slumb3r jawab soalan dia.

Perbualan kami lebih kurang macam ni,

MynewsHub: Assalamualaikum, sy dari MynewsHub. Boleh saya bercakap dengan Encik Abdul Ghafar?
Slumb3r: Ya, saya bercakap. Ada apa ye encik?
MynewsHub: Hari tu Encik ada hantar resume untuk jadi wartawan kan kat kami?
Slumb3r: Ya ada. Kenapa ye cik?
MynewsHub: Oh. Cik Ghafar memang minat ke nak jadi wartawan?
Slumb3r: Ye! saya memang minat! tapi saya takda bakat menulis la cik. Minat je ada. Dulu masa kat U dulu saya dapat jadi wartawan pon saya tak tahu kenapa.
MynewsHub: oh, takpa. Menulis boleh di-train. Tapi Cik memang minat la ye?
Slumb3r: yea! Minat giler babi!
MynewsHub: Encik minat menulis? Sekarang encik menulis ke?
Slumb3r: Ye, saya menulis kat Blog saya.
MynewsHub: Blog? Boleh saya tahu blog encik?
Slumb3r: Slumberstory dot blogspot.com... nama dia unik sikit, sebab bukan slumber, tapi huruf E tu tukar jadi nombor 3... (Dalam hati, ape bongok beno aku cakp ni?... Ahh! takpe... panik punya pasal, hembus...)
MynewsHub: Oh... Okay... takpe... Encik menulis pasal apa? politik ke........ (belom sempat abes ckp, Slumb3r dah potong)
Slumb3r: Minat... Memang minat... (Siyes minat... TAPI... *continue je la baca*)
MynewsHub: Oh, kalau macam tu sebenarnya kami nak interview bermuka. Sebelum tu kami interview fon dulu, takpe ke? Encik kerja ke sekarang?
Slumb3r: Eh! takpe! Saya tak kerja sekarang. Free ni ha. (sambil mencabut wayar chord gitar dan meletak gitar atas rak dan berlari mencapai wayar charger telefon)
MynewsHub: Oh. Jadi encik minat politik? saya nak tanya beberapa soalan ye boleh?
Slumb3r: Boleh, takda masalah.
MynewsHub: Encik ada dimana ni?
Slumb3r: Rumah di Perak kat Bagan Datoh, Tempat Zahid Hamidi (Slumb3r tak tahu apesal ni yg keluar. Panik kot.*HAHAHAHA!*)
MynewsHub: Siapa ye presiden UMNO sekarang?
Slumb3r: (Dengan spontanya jawab) Entah la. Saya tak ingt la. (*Waktu post ni ditulis, sudah teringat jawapan yang sebenar unk semua soalan dia tadi. Terasa bongok beno sebab main hembus jer tadi*)
MynewsHub: Aik! kata minat politik, takkan presiden UMNO pon tak tahu.
Slumb3r: Tak pasti. Tapi bukan Najib <==== (Siyes betol2 tak pasti!) 
MynewsHub: Aik!! abes najib tu sape?
Slumb3r: Najib tu Perdana Menteri. Dia bukan presiden UMNO. (Serius I feel DUMB after this question being asked. The answer is Dato' Sri Najib Bin Tun Abdul Razak.)
MynewsHub: Oh. Okay. Kalau macam tu, siapa presiden DAP?
Slumb3r: Lim Guan Eng (Jawapan ni pon salah, Sebenarnye bapak Lim Guan Eng tu ha presidenye)
MynewsHub: Oh. Presiden PKR siapa?
Slumb3r: Anuar Ibrahim

After a while of silence in the phone, Slumb3r pon tengok la fon, tak ape pasal line tak betol ke hape. Patiently wait for him to call again.

Dia talefon lagi, tapi kalini suara pulak macam robot. Slumb3r cakap la tak clear. 30 saat je dia cakap bahasa robot tu then fon diletak.

Dia telefon lagi, perkara yg sama terjadi. Lepas tu dia tak telefon sampai lah sekarang.



************************************************
To tell the truth, Slumb3r rasa bongok gila sebab semua soalan tu Slumb3r dapat jawab hanya beberapa saat lepas dah terlepas cakap tadi. SERIUS!!

Rasa bebal, bodoh dan stress. Macam mana 3 tahun Slumb3r dok 1 bumbung dengan bebudak yg belajar political science ni boleh tersilap jawab soalan tu?

Takpa lah, kalau ada rezeki, dapat la tu. Tapi memang minat gila jadi wartawan. Itu yg pasti. GILER BABI PUNYE!!

ps: kenapalah aku panik tadi... Spoil betol...

Solar Vs. Nuclear power part 3

Slumb3r menyokong tindakan kerajaan sekiranya mahu membuat loji nuklear untuk menjana tenaga elektrik kerana banyak faktor.

  • Kos berpatutan
Walaupun kos untuk membina satu loji adalah mahal berbanding solar tetapi perlu diambil kira juga faktor-faktor yang lain seperti cekap tenaga dan cekap ruang. Ia tidak dipanggil mahal sebab ada sebutan yang lebih mulia daripada mahal iaitu, berpatutan.
  • Risiko
Risiko untuk kebocoran radiasi adalah tipis. Dalam dunia ni cuma ada 3 kemalangan besar yang pernah dilaporkan oleh media kerana pertama sekali pencemaran radiasi. Bila pencemaran radiasi banyak lah masalah lain yang datang seperti pencemaran persekitaran, kesihatan.

Tragedi Chernobyl, Three Mile Island dan yang terbaru tahun ini adalah Fukushima Daiichi di Jepun. Selain daripada Chernobyl, tiada kes kematian akibat pendedahan terhadap radiasi berlebihan dilaporkan. Ini rasanya dah cukup menunjukkan bahawa tenaga nuclear adalah selamat digunakan.

Bahagian risiko ini adalah yang paling panjang perlu dijelaskan kerana ramai orang berpendapat bahawa risiko yang dihadapi adalah besar berbanding manfaat diperolehi. Ini adalah tanggapan yang salah.

Antara negara yang menggunakan tenaga nuklear ini adalah negara kapir Amerika, negara komunis China dan Rusia. Kemalangan di loji nuklear dalam dunia ni 2/3 adalah dari negara kapir laknat Amerika. Kenapa negara2 lain kurang kecelakaan? Entah la.

Ibarat kata pepatah, lagi besar periuk, lagi besarlah keraknya. Begitulah apa yang boleh disamakan kat sini. Banyak faktor boleh menyumbang kearah kemalangan di loji nuklear antaranya ialah human error.

Human error adalah perkara yang tidak boleh dielakkan. Dalam politik, pembinaan, media dan segala2 yang diurus mahluk namanya manusia takkan terlepas daripada ni. No man perfect!

Jangan risau. Semakin hari, teknologi semakin maju dan banyak kajian telah dijalankan untuk menjadikan loji2 nuklear ini selamat digunakan. Peratusan kecelakaan loji nuklear semakin berkurangan dari tahun ke tahun.

Bahan buangan juga diselengara dengan baik. Dunia dah maju beb!
  • Cekap ruang
Tak perlukan kawasan yang luas untuk beroperasi. Tidak seperti solar panel. Malam, mendung, ujan, senang citer bila2 pun boleh beroperasi tak macam solar panel.

Bekalan elektrik konsisten dan mampu bertahan lama sebelum bahan bakar ditukar ganti. Paling cikai pun, setahun sekali tukar. Itu pun ikut keperluan. Ada yang 20 tahun baru tukar. Ikut kapasiti penggunaan la.
  • Cekap tenaga
Penggunaan loji nuklear ni adalah sangat cekap tenaga kerana tenaga yang dihasilkan sangat baik dan tiada pencemaran dilakukan. ZERO carbon emission to the atmosphere. Clean air people!


************************************************************************
Benda yang kita takut ialah kerana benda tu kita tak tahu. Macam bergaduh. Kalau korang tahu teknik dan cara yang betul untuk self defense, mesti korang berani.

Meh Slumb3r cerita sikit macam mana loji nuklear ni beroperasi.

Masa fizik form 5 kita ada belajar pasal radio aktif kan? Slumb3r masih tertanya2 ape bende radio aktif tu. Adik Slumb3r ni pandai. Budak matrix. Beliau guna explanation yang simple.

Radio aktif adalah haba panas (tanpa api) yang dilepaskan oleh bahan radio aktif. Contohnya macam sinaran matahari. Kesan panas itu dilepaskan dalam bentuk gelombang. Gelombang sinaran dalam dunia ni yang Slumb3r tahu ada 3. Alpha, Beta dan Gamma.

Sinaran Alpha dan Beta ni tidak berapa bahaya berbanding Gamma kerana dua2 sinaran tersebut adalah sinaran yang lemah. Contohnya Alpha ni boleh ditahan sinarannya menggunakan kertas sahaja manakala Beta adalah sinaran boleh ditahan menggunakan batu dan seumpamanya tapi Gamma tidak.

Gamma perlu dihalang menggunakan 1 tembok tebal 7 kaki yang dibuat menggunakan plumbum. Ini kerana plumbum ni mempunyai molekul yang besar. Ia boleh menghalang sinaran radiasi Gamma.

Makenisma loji nuklear sama macam empangan hydroelektik dan loji thermal yang lain. Apa yang membezakannya ialah bahan bakar yang digunakan untuk menghasilkan tenaga. Macam loji nuklear, mestilah bahan nuklear. Empangan hydroelektik, air dan loji thermal pula guna arang baru, minyak atau gas asli untuk menghasilkan elektrik.

Mekanisma pergerakkan loji nuklear

Loji nuklear ade berbagai spesis. Ada yang guna coolant tower, ada yang guna water coolant. Slumb3r nak explain yang tak guna coolant tower.


Sementara nak tunggu video ni load, apa kata korang baca dulu ni.

Perkara yang paling utama ialah turbin. Tubin adalah gabungan wayar kuprum yang digulung untuk menghasilkan elektrik dengan memotong aruhan magnet. Bukak buku fizik form 5 kalau nak tahu macam mana DC beroperasi dan macam mana nak tukar DC ke AC.

Aruhan magnet yang terpotong itu akan menghasilkan arus elektrik yang terus a.k.a direct current (DC) dan tidak boleh digunakan oleh kebannyakkan perkakas elektrik dirumah, maka sesuatu benda dinamakan kapasitor (kalau tak silap) digunakan untuk mengubah dari DC ke AC (alternate current).

Turbin itu digerakkan oleh wap air bertekanan tinggi yang terjadi bila air biasa telah dipanaskan oleh "air berat" atau 'Heavy Water'. Air ni bukan air biasa. Air ni berat sikit 10% berbanding air biasa kerana kandungan Hydrogen yang lebih untuk menyejukkan reaktor nuklear.

Heavy water tadi dipanaskan oleh teras nuklear atau 'nuclear core' yang mana nuclear core itu mengandungi beberapa siri lapisan rod yang panjang2 berisi pallet uranium sebesar ibu jari kaki seorang berumur 20 tahun.

Seketul pallet itu boleh tahan selama setahun untuk sebuah rumah. Ianya juga menghasilkan kadar radiasi yang selamat sebelum diletopkan dalam nuclear core tu.

Okay!

Korang kena tahu collision theory untuk memudahkan fahaman terhadap makenisma loji nuklear ni terhasil. Slumb3r nak explain panjang. Tapi takpe la, harap korang faham.

Uranium adalah bahan radio aktif yang sama seperti kepingan seramik yang lain. Batu je kot. Tapi uranium sangat tidak stabil. Dia tak stabil sebab sifat alamiah dia macam tu. Uranium adalah benda yang kedua paling tak stabil selepas plutonium dan banyak digunakan oleh loji nuklear dalam dunia ni.

Nuclear diffusion adalah proses dimana sejumlah tenaga dilepaskan kepada bahan radio aktif (uranium) dan menghasilkan chain reaction yang berterusan. Chain reaction tersebut menyebabkan sejumlah tenaga dikeluarkan secara berterusan dan diffusion tadi telah melepaskan tenaga dalam bentuk haba.

Tu la sebab kenapa loji nuklear panas. Tu sebab loji nuklear perlukan sumber air yang banyak. Tu sebabnya kenapa kebanyakkan loji nuklear dibuat berhampiran sumber air seperti tasik. Semua sebab nak sejukkan benda yang panas tadi.

Cuba korang fikir. Mana pula pembebasan gas karbon?

  • Risiko kebocoran
Kebanyakkan risiko kebocoran adalah kerana kegagalan sistem penyejuk untuk menyejukkan nuclear core. Pam rosak, tekanan meningkat, sistem penggera gagal berfungsi menyebabkan radiator sokongan tak boleh gerak.

Untuk mengelakkan semua itu menjadi semakin buruk, nuclear core itu kena disejukkan dengan kaedah semulajadi dengan mengalirkan bahan radio aktif tadi ke sumber air yang terdekat.

Bila dah alir, tu yang pencemaran terjadi. Di Chernobyl tu lambat bertindak menyebabkan meletop. Makin buruk kesannya.


Conclusion

Tuntasnya, loji nuklear ni sangat kos effektiif. Bahan bakar tahan lama mampu sampai ribuan tahun, TIADA pembebasan karbon keudara, TIADA lapisan ozon yang terhakis. Selamat dan tenaga dihasilkan sangat cekap.

Sekarang korang dah tahu kenapa Slumb3r support kalau gomen buat loji nuklear kat Malaysia ni. Tapi buat sementara waktu ni kita terikat dengan perjanjian Kyoto lah, ASEAN la, PBB la, IAEA la menyebabkan usaha untuk Malaysia menjadikan loji nuklear satu realiti itu terbantut.



Slum3br nak mintak maaf sekiranya bahasa Melayu bercampur baur dengan bahasa Inggeris kerana ni lah dilemma first batch PPSMI tahun 2003. Kami ada masalah untuk menerangkan apa yang kami paham kedalam bahasa Melayu sebab sebutan-sebutan yang kami belajar adalah dalam bahasa Inggeris.

Dengan itu, tamatlah versi penulisan penyiasatan oleh Slumb3r. Sekian.

Courtesy of:
Wiki- Nuclear power
Wiki- Nuclear and radiation accident
Wiki- Nuclear technology portal
Solar are cheaper than nuclear
Nuclear power education
Wiki- Nuclear fusion theory

10 Nov 2011

Solar Vs. Nuclear power part 2

Bahagian pengenalan sudah diceritakan dibahagian 1 Solar Vs. Nuclear power.

Sekarang kita ketahui mengenai tenaga Solar.Slumb3r tanak cerita pasal tenaga suria ni secara global, cukup kita kupas hanya di Malaysia.

Janakuasa suria yang pertama dibangunkan di Marak, Sabah pada Tahun 1995 oleh gomen Malaysia dan Jepun. Pada masa itu penggunaan PV atau panel suria jenis Photovoltaic telah digunakan. Ia boleh menghasilkan sehingga 100kw.

1 panel suria berkeluasan 1 x 1 kaki boleh menghasilkan sehingga 12 watts. Cuba fikir, 1 rumah biasanya menggunakan kira2 3kw maksimum. Kalau nak supply 3kw, korang kena capai 250 kaki panel suria. BESAU!!

Kat Malaysia ni penggunaan tenaga elektrik di semenanjung sahaja pada tahun 2009 dah cecah 14245 megawatt, berapakah panel suria yang diperlukan untuk supply hanya di semenanjung pada tahun 2009 sekiranya 1 kaki persegi boleh supply kira2 10 watt elektik?

Well. Do the math. Slumb3r cakap terus terang yang Slumb3r tak reti nak kira melibatkan mega mega ni.

Lect Slumb3r cakap kalau nak supply 1 Malaysia ni koman-koman nak kena ada panel solar seluas negeri Kedah. Untuk pengatahuan semua, negeri Kedah berlekuasan, 9 425 km². Kalau macam tu, orang Kedah nak dok mana?!

Nampak tak rasionalnye?

Tertanya-tanya juga ye, macam mana panel suria ni boleh menghasilkan elektrik?

Korang mesti tahu macam mana dinamo menghasilkan elektrik? kalau tahu, at least senang sikit nak faham. Ini kerana apa yang Slumb3r nak cerita ni berkaitan antara Kimia dengan Fizik. (both subject is needed in engineering field)

Okay. Panel suria yang popular ialah PV (photovoltaic) panel. Ia dihasilkan secara komersil oleh beberapa syarikat besar antanya ialah Sanyo dan Kyocera.

PV terdiri daripada beberapa lapisan antaranya kaca dan bahan kimia tertentu untuk menghasilkan tenaga.

Cuba fikir, macam mana tumbuh-tumbuhan mendapat tenaga dari cahaya matahari untuk proses fotosintesis?

Cahaya matahari mempunyai 'Photon' (bukan photon canon macam red alert 3 ) yang memberikan cas tenaga dalam betul ion negatif. Ion negatif yang dihasilkan akan bertindak balas dengan bahan kimia tadi seterusnya menyasarkan elektron lebihan ke proton yang bercas positif.

Fizik mengajar kita bahawa proton bercas positif ini tidak bergerak dan tidak menghasilkan tenaga. Hanya ion negatif yang dalam bentuk electron sahaja bergerak dan memberi tenaga. Konsepnya sama macam bateri sel basah, tapi bateri sel basah ni tidak menggunakan photon dari matahari dan menggunakan elektron yang bebas bergerak dalam bentuk cecair yang dikenali sebagai garam dalam bahasa pasar atau substance yang ada tambah 'ate' macam sulphate.



Bila cas negatif lebihan ni terhasil, maka ia akan mencari pasangannya yang bercas positif untuk menjadi neutral kembali. Kalau ketika proses penyah cas terjadi dan kita letakkan wayar sepanjang perjalanan electron mencari proton dan letakkan mentol diantara wayar tu, sudah tentu arus akan terhasil. Arus tersebut dikenali sebagai elektrik.
 
Ish! susah beno nak explain! kome tengok jer la video ni kalau tak faham.

Kat Malaysia ni semakin banyak kajian untuk menggunakan panel suria ni dilakukan tetapi penggunaannya masih terhad kerana mungkin kurang pendedahan kot. Entahla.


Courtesy of:
Solar Panel Company

Wiki- Negeri Malaysia
Wiki- Solar panel

8 Nov 2011

Solar Vs. Nuclear power part 1

Salam.

Ni fakta.

Slumb3r terfikir benda ni sebab teringat masa bengkel MUET yang UiTM buat dulu. Lect kami ada cerita pasal nuclear power dengan solar power energy.

Seperti yang anda semua tahu bahawa Malaysia kini sedang berusaha untuk beralih arah daripada menggunakan fossil fuel ke sumber yang lebih hijau atau lebih dikenali sebagai sustainable energy resource. Antara sustainable energy source ialah air, matahari, nuclear, angin, biofuel dan ombak.



Penggunaan kereta hybrid yang dimansuhkan cukai jalannya adalah antara usaha gomen kiter ni mengurangkan penggunaan tenaga non-renewable. Kereta hybrid menggunaakan elektik dan petrol untuk menggerakkan kenderaan tersebut. Penggunaan petrol boleh dikurangkan dengan menggantikannya kepada elektrik.

Bagi sesiapa yang tidak tahu, kenderaan hybrid adalah terms atau sebutan yang digunakan untuk kenderaan yang menggunakan dua atau lebih sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan tersebut. Contohnye, petrol dan elektrik.

Kat Malaysia, kita masih lagi menggunakan fossil fuel, arang batu dan empangan hydroelectric untuk sumber tenaga elektrik. Peratusan penggunaan  fossil fuel ni adalah lebih tinggi berbanding penggunaan yang lain seperti arang batu dan solar.

TNB kini masih membuat kajian antara penggunaan cekap tenaga yang manakah boleh digunakan dalam Malaysia ni memandangkan renewable energy source seperti angin dan ombak tidak sesuai digunakan kat Malaysia ni atas faktor geografi dan sebagainya, maka short listed kembali kepada beberapa antaranya ialah solar dan nuklear.

Kenapa pulak TNB buat macam ni?

Jawapannye, tgk rajah ni.


Year Production Capacity Maximum Demand
TNB Production Capacity IPP Production Capacity Total Production Capacity
2005 6346 11277 17623 12493
2006 6346 11977 18323 12990
2007 6346 13377 19723 13620
2008 6436 13377 19723 14007
2009 7040 14777 21817 14245
 *Numbers are count as megawatts.

Cuba tengok kat Maximum Demand tu. Semakin lama, penggunaan elektrik semakin meningkat. TNB kena sustain semua tu supaya tak lebih Total Production Capacity. Cuba korang fikir. Carta ni menunjukkan penggunaan hanya di semenanjung dari tahun 2005 sehingga 2009. Sekarang 2011. Agak2nye, berapa banyak Maximum Demand sekarang? Sabah dengan Sarawak pula macam mana?

Fossil fuel kita guna untuk banyak benda, kereta, jentera, bas, gas masak, minyak kapal terbang bagai dan tak mustahil ia akan habis digunakan dalam beberapa dekad lagi. Kat barat dah lama diorang research pasal sustaianble energy ni. Tak lama lagi Malaysia akan mempraktikkannya.

Itulah antara sebab kenapa Malaysia buat research pasal sustainable energy.

Post seterusnya menarik sebab Slumb3r akan memaparkan mengenai tenaga Solar.

Courtesy of:
Wiki- Hybrid
Wiki- TNB Chart
Wiki- Sustainable Energy
KeTTHA



























7 Nov 2011

Journalsim Again?!

Selamat Hari Aidiladha buat semua kaum muslimin muslimat sekalian.

Okay. Slumb3r masih panas nak membincangkan pasal journalism ni.

"If a dog bites a man, that is not a news.
If man bites a dog, that is news"

Ungkapan kat atas itu adalah ungkapan yang wajib diketahui oleh bakal2 wartawan dan otai2 wartawan. Make sense kan? Tak payah nak explain2 lagi. Anda pun mesti boleh fikir.

What is journalism?

Kewartawanan atau nama yang diberi oleh omputeh, journalism adalah satu tabiat untuk menyelidik dan melaporkan tentang sesuatu perkara. Tabiat ini dimulakan dengan ungkapan, menyelidik dahulu sebelum melapor.

Yes! Selidik.

Mereka kena selidik dahulu mengenai kesahihan perkara itu agak tiada unsur khabar angin atau 'rumors' tersebar.

Para wartawan terikat dengan etika. Etika itu adalah 'unwritten rules' yang menjadi panduan bagi para wartawan untuk menulis sesuatu berita. Antara etikanya:

  1. Melaporkan kebenaran SAHAJA, tipuan tak buley!
  2. Keutamaan mereka kepada rakyat.
  3. Asas kepada wartawan adalah pengesahan sesuatu berita. (Sumber yang benar)
  4. Mesti berlaku adil. Tak boleh berat sebelah.
  5. Bertindak seperti mata dan telinga rakyat.
  6. Sebagai madah untuk rakyat menyuakan pendapat.
  7. Kena selalu berusaha untuk membuat sesuatu berita itu berkesan, emnarik dan relevan.
  8. Kena berusaha untuk melaporkan berita yang terkini dan komprehensif.
  9. Wartawan mesti menggunakan akal, logik, berperikemanusiaan dan mengamalkan nilai-nilai murni ketika melaporkan sesuatu berita.
  10. Mengutamakan hak dan tanggungjawab sebagai rakyat 

    Jenis-jenis kewartawanan

    Wartawan ada banyak jenis. Antara spesis mereka adalah:

    1. Advocacy - Menulis untuk mempengaruhi dan membentuk pandangan pembacanya untuk membeli. Kata dasarnya, 'advertising' iaitu iklan
    2. Broadcast - Mereka menulis bukan untuk printed media, tetapi lebih kepada penyiaran seperti radio dan TV.
    3. Investigative - Menulis untuk menerangkan secara terperinci dengan memberi lebih maklumat melalui penyelidikan terhadap sesuatu topik. Slumb3r minat ni.
    4. Tabloid - Yang ni diorang tak guna sumber yang disahkan. Diorang menulis berdasarkan pendapat. Slumb3r selalu jer mix tabloid degan investigative. Beza dua ni adalah dari segi sumber.
    5. Yellow (sensationalism) - Ni yang popular kat Malaysia terutama mainstream newspaper. Yang ni mensensasi dan melebih-lebikan sesuatu isu walaupun ianya sebuah khabar angin. Ala, pesen gosip gitu.
    Slumb3r dah standby beberapa siri artikel mengenai sesuatu isu yang Slumb3r rasa menarik sebab tak ramai orang bincang pasal benda ni.

    Kan best share benda yang simple2 sebelum cover benda yang besar2 kan?

    Source of:
    Wiki- Journalism
    James Glen Stovall. (2009) Writing for the mass media seventh edition.

    ps: Teringat research report part 5 setebal 70 page dan part 6 punya setebal 93. Macam mana boleh sampai tebal tu yea?

    5 Nov 2011

    Hari Raya Korban 2011


    Selamat Menyambut hari raye korban semua!!

    Okay, Slumb3r ada urgent post ni. Sangat-sangat excited nak share.

    Semalam Slumb3r blogwalking dalam list followers. Slumb3r bertemu dengan blog mentega-terbang. Tertarik dengan 1 post beliau pasal apa yang bloggers patot tahu pasal blog. Sangat-sangat menarik. Serius bhai!

    Okay lah,

    Slumb3r pun nak share gambar yang mernarik minat Slumb3r ni.

    Ini adalah nilai dalam akaun iklan beliau 3 hari lepas. Dia pun baru je buat ads ni. Secara mengejut, ini adalah gmbar terkini yang dia post.

    Hanya berlaku dalam masa 3 hari je. Cepat dan pantas. Superb!

    Okay, sebenarnya Slumb3r taknak jadikan blog ni sebagai tempat untuk tampal iklan, tapi tak salah untuk share benda baik kan?

    Slumb3r dah join dah benda ni beberapa minit yang lepas dengan klik ===> SINI!

    Tugas korang cuma promote je. Serius. Just promote. Tak susah la. Asalkan korang ada Facebook, Tweeter, Blog bagai semua tu, jadi la. Promote kat situ and then semua clear.

    Slumb3r Boring ni tu sebab Slumb3r post benda ni. Haha!


    Korang kena register dulu. Slumb3r dah register dah ni sebab makin lama korang tangguh, makin lambat la korang buat duit. Lambat buat duit bukan sebab apa, sebab korang kena faham dulu kerja yang korang kena buat ni. Tu je.

    Adios~!

    *Investigative Journalism Series* Label

    Hye Yoll!

    Slumb3r minat Journalism. Minat sangat-sangat. Tapi bakat menulis tu takda. Cuma tulis ikut suka je. Tak pernah amek kelas untuk tulis berita or what so ever. Seronok menulis ni sebenarnya tapi hanya berbekalkan minat sahaja tak cukup. Bakat dan kreativiti itu sebenarnya jadi pelengkap.

    Sesuai dengan tajuk kat atas, Slumb3r rasanya nak buat beberapa siri tu la sebagai label. Feeling2 macam journalist pulak. HAHA!

    Slumb3r bukan seorang wartawan. Subjek journalism pon dapat B-. Writing for mass media dpt B, critical thinking and writing dpt A-. Senang citer, takda apa nak dibanggekan la.

    Slumb3r tergerak hati ni nak buat sebab Slumb3r rasa nak praktis penulisan Slumb3r ni. Dah lama tak mengarang, jadi Blog ini adalah wadah tebaik untuk bermadah.

    Slumb3r sudah bertemu dengan beberapa blog yang Slumb3r sangat kagumi penulisan beliau yang dibawa bersama design blog yang simple dan menarik. Nak tiru macam diorang kang kita macam takda trademark sendiri. Lebih baik buat style sendiri.


    ******************************************************
    Mass Media Writing Style

    Untuk pengatahuan korang semua, cara penulisan untuk sesebuah karya yang mahu diterbitkan melalui media massa seperti surat khabar mahupun online newspaper mestilah menggunakan style "inverted piramid" atau dalam Bahasa Melayunya, piramid terbalik.

    Penulisan cara ini menitikberatkan isi sesuatu berita itu diutamakan dahulu. Penunjuk untuk menulis sesuatu 'Lead' ini mestilah menjawab semua persoalan contohnya seperti mengapa, apa, siapa, bila, bagaimana, dimana.

    Setelah perkara utama telah diletak, kemudian itu barulah maklumat-matlumat lain yang lebih terperinci diberi. Biasanya 'Lead' ditulis 1 perenggan dan jumlah ayat maksima adalah 3 dan 'lead' bagus pula dikarang dalam 1 ayat.

    Beza 'Academic Writing' dengan 'Mass Media Writing'

    Memang banyak beza, tapi tidaklah begitu kompleks untuk membezakan dua-dua jenis penulisan.

    Seperti kelas BEL (UiTMers) dan subjek Bahasa Inggeris tingkatan 6 di sekolah, mereka didedahkan untuk menulis secara akademik. Maksudnya susun atur, ayat, sumber dan isinya adalah untuk dibaca secara akademik.

    Academic Writing mempunya cara penulisan untuk memudahkan target audience mereka baca. Contohnya sekiranya rencana itu dibuat untuk arkitek, maka cara penulisannya mempunyai jargon dan sebutan yang lebih difahami oleh arkitek.

    Mass Media Writing tertumpu untuk memberitahu pembacanya mengenai maklumat yang didapati dari sumber dengan menyesuaikan dengan cara fahaman masyarakat umum.

    Itulah serba sedikit beza antara dua-dua jenis penulisan. Nak lebih2 rujuk pakar.

    *******************************************************

    Next post Slumb3r tulis pasal cabang-cabang Journalism ni termasuklah, advocacy, broadcast, investigative, tabloid dan yellow.

    4 Nov 2011

    Final result for diploma

    Tahu dah, ramai 4 flat

    Slumb3r bersorak gumbira kerana result exam dah keluar. Lepas ni nak mohon kerja pun senang. hehehe

    Mempersembahkan result Slumb3r.

    JENG JENG JENG!

    4 Flat... Alhamdulillah...

    Sekarang sedang mencari biasiswa untuk sambung belajar degree. Malas nak hutang dengan PTPTN lagi.

    3 Nov 2011

    Jawapan itu hanya pada anda seorang je. Sebab jawapan anda selalu bagi ada je yang susah nak faham. Straight forward sudah.

    Tak faham bahasa berbunga.

    Tak perlu bahasa berbunga.

    Cukup ada subjek dan predikat.

    As simple as that.

    Sehingga kini masih belum terima jawapan kenapa aku ni susah nak dipercayai.

    To be continue...

    2 Nov 2011

    Aku tak suka orang cemburu...

    I REPEAT... 

    Hate someone that has high level jealousy with someone that had been past  5 years with her. 5 years trusting her. 5 years with the idea that she would do the same with me which is trust.

    Yeah... TRUST...

    For the past few months I've been thinkin of what that I've ever done to her until she afraid to trust me anymore?

    Is there?

     or the feeling insecure comes from the feeling insecurities deep within her heart?

    One thing that can solve this prob....



    MONEY....

    *To be continue...

    1 Nov 2011

    Monolog hati

    Pagi ni sepi. Slumb3r tak main game. Pelik.

    Hari ni rasa betul-betul pelik. Sebab pagi2 bangun terus g sarapan dan bukan bukak komputer seperti hari hari biasa. Mungkin dah boring?

    Tak

    Slumb3r penat. Penat nak layan semua orang.

    Penat jadah! dok umah besokan badan je bukan wat pe.

    Betul juga tu.

    Slumb3r agak stress sebab abah Slumb3r dan Miss A. Yess. Miss A.

    Slumb3r sayang kat beliau tapi dalam minggu ni Slumb3r makin tensi. Sebab?

    Sebab beliau cemburu tahap melampau. Itu adalah perkara yang paling Slumb3r benci. BENCI.

    Boleh tahan kalau nak merajuk bagai. Boleh tahan bila menangis bagai. Boleh tahan lagi bila buat macam-macam. Tapi bila masuk bab CEMBURU. Dah... Malas nak layan...


    And you keep asking me why I'm not like 2 or 3 years back? firstly, because of this. YOUR JEALOUSY. Keep me headache every time I smell JEALOUSY. What you do you asked me:

    SO?

    With big... Big... really BIG question mark.

    Why?

    This question I've keep asking myself. None of it answered.

    Soalan yang sering ditanya dan paling malas nak jawab adalah:

    Who are ME to YOU?

    Soalan ni memerlukan skema jawapan yang tetap sekiranya salah jawab, akan berlaku malapetaka yang berlarutan lamanya sehingga ke tulang belakang geligeleman.

    Firstly, where is your word "aku terima kaw seadanya?"
    Second,.......... there is no second... just the first one....

    Slumb3r malas nak jiwang2 ni sebab kalau hari-hari berlaku benda yang sama hati jadi meluat. Fikirlah secara matang dan bersangka baik. Umur masing2 dah 21. Dah boleh fikir mana buruk, mana baik. Stop acting like a child.

    Slumb3r pun ada salah. Tapi Slumb3r tak tahu apa salah Slumb3r seperti Miss A cakap.

    • 1. Slumb3r tanak share masalah.

    Slumb3r ada masalah yang tak boleh diselesaikan? Na ah! Walaupun masalah tu berkaitan family pun, Slumb3r tak kuase memikirkannye. Tapi sekiranya masalah itu berlaku terhadap komputer Slumb3r ni, yes... that is a really big problem. (usually got solve in time)

    • 2. Game lebih penting dari segalanya.

    I guess so. Sebab takda masalah yang berpanjangan dengan game tu. Bila ada masalah, tutup PC then masalah setel.

    • 3. I'm Playboy?

    Entah. Tuduhan tidak berasas sama sekali. Dalam hidup ni, berapa kali tah Slumb3r lepak dengan budak perempuan? Berapa banyak kawan perempuan berbanding lelaki? Obvious sangat yang Slumb3r ni kurang sikit dengan perempuan. Anak buah Slumb3r pun ramai lelaki. Ape tah nak cemburu.

    Keep in your mind,

    I HATE EXTREMELY JEALOUSY!

    Slumb3r tahu, bila post ni naik je. Someone will not SMSing me quite loooong time. In addition she will ask me for breakup eventually atas alasan me uwar-uwarkan pada dunia tentang masalah kami. To me there is nothing personal on that. Menunjukkan apa yang Slumb3r kata ini betul dan beliau susah nak terima. hehehe...

    I want you to realize that just be you and don wury about me. I know to take care myself. Like the old you better than the Degree Student you are now.

    Like the way you dress, like the way you look at me, like the way you laugh. I even like the way you smile and become gedik at one time.

    Did you realize, that time was only we go out together? After being far apart, none of that happen?

    When the last time I say I LOVE YOU?.... Just now... I LOVE YOU... At least you care about me not as much my Daddy. DUH!

    Carutan kali ni berbaur emosi. Bila emosi Bahasa Inggeris keluar. Harap Maaf.