21 Sep 2010

Slumb3r Raya Story Part 1==


Assalamualaikum...
Buat first time Slumb3r nk story pasal raya Slumb3r..  Seronok raya ni... Cuma slumb3r kali ni raya 2 tempat... kat Johor ngan kat Perak... Johor rumah bapak slumb3r,  uma mak pulak kat Perak... Parents Slumb3r dah devorce... UiTM bagi cuti 2 minggu... Tapi bukan kat Shah Alam kot...student UiTM Shah Alam masih ade kelas sehingga la 9 hb kabornye... mane la teman tahu semua itu... apa yang teman tahu, teman dah cuti hari khamis 2 hb lagi... sebab kelas for that day dah batal... hakikatnye, kami sendiri yang kanselkan kelas tu... Pensyarah bagi kansel sbb yang datang mungkin bawah sepuluh orang... hahaha... Tapi tak boleh lawan budak kelas A... Diorang lagend...

2.9.2010 sampai 12.9.2010 Slumb3r stay kat rumah abah kat Johor, sangat boring... tak tipu... sebab semua abang ngan kakak Slumb3r pergi beraya rumah mertua diorang... 12.9 tu slumb3r balik naik bas sampai KL...

Sangat tragis, Slumb3r ditinggal bas... Slumb3r dah tunggu kat bawah signboard kat platform 8... Tapi bas tu jalan je... Dah tahan... Tapi driver tu halau... gampunk!... Lepas tu Slumb3r pergi je la kat kaunter... Beli tiket lain... Malas nak marah2... Bukan dapat balik kalau marah pun... Slumb3r naik la second bas...

Raya ke 4 sebenarnya Slumb3r dah gerak... Tapi gambar untuk hari tu kat kamera D3000 Slumb3r... Kamera tu kat awek Slumb3r... Lupa nk hambek...

Credit to Alan. This is his camera.*clap clap clap*
Raya ke 5 baru ada gambar... Ni pun dari kamera Alan... Tak semua rumah pergi dapat tangkap... Macam rumah Leha yang first, Alan tak datang lagi... Yang miss, rumah Leha, Enot, Basyd je kot... Yang lain dpt...  mula2 rumah Khaidir... Rumah Khaidir yang ke-3 Slumb3r singgah dengan kawan-kawan...


Story raya ke 5 ni bermula pada pukul 2. Hasrat hati memang nk gerak pukul 2, tapi tergerak pukul 3. Rumah mula2 Rumah Leha. pukul 3 lebih dekat pukul 4 baru group last sampai iaitu Basyd, Azhar ngan Faizul aka Cikgu Faizul. Katanya Basyd lambat, "solat tahajud" tetengah hari buta. Yang gerak dari rumah Leha, of course la Lehanye sendiri, Slumb3r sendiri, awek Slumb3r; Iqa, sepupu Iqa; Ain, Syudz aka busuk, Nabila, Basyd, Azhar dan Faizul. maka kami bersembilan gerak la rumah Enot.

Sampai rumah Enot, Faizul ngan Azhar tak singgah. diorang lepak dekat mana tah dengan alasan dah beraya dulu. Tak lama kami sampai, Khaidir dengan Alan sampai. Yang aku geram, Alan tak keluarkan kamera dia masa kat rumah Enot tadi. 9 tambah 2 jadi la 11 orang. Kami terus pergi ke rumah Khaidir. sampai rumah Khaidir, ni je yang sempat ambik sebab baru pegang kamera tu. Main tekan2 jer la.
All the girlz are here..
All the boyz acept me and khaidir is here.


Tengok gigi Basyd yang bersinar tu, kalau tak edit, Basyd nampak gigi je
Lepas rumah Khaidir, kami gerak gi rumah Basyd. Tapi Khaidir tak ikut sebab dia nak siapkan kerja sikit. Kecik hati juga sebab Khaidir tak ikut sekali. Tapi nak buat macam mana yea. Dia ada kerja. 



Lepas rumah Basyd, kami gerak ke rumah Slumb3r.
Mak Slumb3r terkejut sebab diorang sekejap je datang.Sebab kami banyak tempat lagi nak pergi. takpe la.

Hahaha. ade personal experience yang slumb3r nk kongsi. Raya-raya ni ramai la yang datang rumah Slumb3r termasuklah awek Slumb3r. Yang tak tahan, for the first timenye awek Slumb3r dapat di tangkap dalam kamera sedang salam dengan mak mertua dia sebelum balik. Konpem la gambar tu Slumb3r simpan sampai mati. hahaha. no hard feelings, sj seronok-seronok.

This is my mom.

Selesailah sudah rumah Slumb3r, diorang gerak ke Tebuk Haji Tahir. Ape lagi, rumah Azhar la. Nak tergelak rasanye bila baju Syudz sama tema kaler dengan rumah Azhar. Ade beberapa gambar untuk menunjukkan bukti. hahaha! lepas ni kalau nak nyorok, berdiri jer kat dinding. Macam sesumpah tu ha. hahaha!. Slumb3r suka pergi beraya rumah Azhar sebab rumah dia banyak gula-gula. Rumah Awek Slumb3r suka pergi sebab selain ada awek slumb3r, ada byk jajan. fuh! terbaek!
Dengan kerusi pon boleh sama!
Kebetulan sama... hahaha!

Bapak buruk!






Comel kan pic Slumb3r ngan awek slumb3r. Tapi pic ni blurr la. dekat sgt kot. tidak mengapa lah. Janji ada.
 Slumber tak tahan nk gelak. Sebenarnya Faizul, yang baju hijau ni tak keruan. Sebab Rayben [spec mata] dia dah hilang. Dia letak dekat dalam raga motor dia. dia sedar hilang masa dekat rumah Khaidir. Bila datang rumah Azhar, dia senyap. Tak bising-bising.







Slumb3r tanya la kenapa. dia jawab spec mata dia hilang. Slumb3r tanya Azhar masa nak balik dari rumah Azhar tadi pasal spec si Faizul ni. Dia bagitahu Slumb3r yang Basyd dah ambil spex tu. Tapi si Faizul tak tahu. Last-last, malam tu dia dapat balik. Dah kena sebijik bang bang bom raya hahaha!











Kesian kat bakal cikgu neh. kesian kena buli.










At last, kami pergi rumah awek Slumb3r, Iqa. Slumb3r dah raye unk kali ke-2nya sebab semalam dah pergi. Hari ni pergi lagi. Malas nak cerita byk pasal rumah Awek Slumb3r sebab dah pergi hari tu. haha. ape yang nk bagi tahu, kakak awek slumb3r ni mulut agak lazer. Masa nak balik tu slumb3r cakap la kat nenek awek Slumb3r "balik dulu makcik, selamat hari raya", dia boleh kate, "bukan makcik, nenek la". hampeh betol. Kalau dah konfem slumb3r jadi husben awek Slumb3r, takdak la segan mane nak panggil macam tu.
Bajek hensem la tu. Azhar neh!
Habis rumah Awek slumb3r, maka rumah terakhir pada petang itu ialah rumah Syudz. Lupa nk mention Husna dan sepupu dia pun ada ikut sekali. Tapi cuma rumah Leha jer la. Dia nak balik kampung. Kalau tidak, Te'a nak ikot sekali, tapi dia demam. Slumb3r pon tak tahu demam ape. Demam kura-kura kot sebab tunang dia datang hari tu ke rumah. Bestnye kan kalau orang-orang yang dah nk kahwin ni. Entah-entah Te'a dihalang untuk pergi oleh tunang dia. hahaha! Mengarot la. Tunang dia baik. Slumb3r dah jumpa masa diorang bertunang hari tu.





Ada satu gambar yang agak menimbulkan spekulasi. aku nk clearkan spekulasi ni. korang jangan pikir hape2 yea...
Adios~~ slumb3r ciao
*p/s: lepas ni, jgn tau buat program mengejut!
* Kalau korang dah raya rumah tu, tak salah nak raya buat kali ke-2
*Kalau buat kepala sendiri, tak payah ikut konvoi raya
*Nak gambar?... mintak le, aku bgi pakai e-mail

17 Sep 2010

Scout Serius Series

Assalamualaikum...

Malam kelmarin [12.9.2010] pukul 10, rancang nak duduk rumah je... tapi dah macam mane, aku dapat panggilan dari seorang member aku... Nama member aku tu abang F...

Abg F: Assalamualikum gapor...
Aku: Walaikumsalam bang, ape cer tepon?
Abg F: Kema dekat mana ni?
Aku: Dekat kampung simpang tiga le, kat perak... ngaphe?
Abg F: Idok le, saje je nelepon... nak ajak kema datang barbekue skarang... ade gak 5 ekor ayam ni... sape nak makan?... moh  le datang...
Aku: Bior betul yeop?... kema kat mane ni?... aku tak boleh lame2 sebab besok aku dah nk balik johor...
Abg F: Bior betol kema nk balik johor udah... ate, baghu nak ngajak baraye ni...
Aku: Sape je yang ade ni yeop?
Abg F: Anak murid kaw gak ni ha... ni ha dier [dier pon pas kat panjang, aku dah x knl sore sape tu... malas nk tulis ape yg aku ckp ngan dier, panjang sgt... macam orangye... haha]
Aku: Rasenye bole ni bang kot... kema kat mane?... aku datang sekarang...
Abg F: Cepat sikit, ayam dah nak masak ni... kami dekat parit 7... bile kema dah sampai sekolah khir johari, telepon...
Aku: ok... tadahal...

Maka, bersama "tenggiling" cepai[EX-5} berdesup g tempat yang dikatakan pada malam jumaat ni...

Tak lama aku pon sampai... sampai je dijemput pula oleh Gemok, budak pengakap kelana...

Terkejut... kerana abg F bersama panjang sekali sedang mengipas ayam yang dikatakan 5 ekor tadi... Cisss! celaka... aku dah kena tipu... baru sekor je ayam tu dikata 5 ekor... Anyway, diorang kelana juga... tapi abang F dan aku dah "retired"... Kira malam ni jumpa-jumpa kami la... saja lepak memalam buta ni kat rumah si gemok ni ha...

Ayam dah siap panggang, aku pon dok cekik la ngan depa...

Aku suka ngan abg F ni sbb dia suka bercerita... cerita dia buat kita berfikir... abg F ni orang2 silat... tapi dia silat yang mistik2 dan misteri... aku tak tahu sangat la pasal mistik2 dier... anyway, aku bukan nak citer pasal dia ni... aku nk cerita pasal benda lain...

==============================================================

Lepas makan, kami pon lepak di ruang tamu... bercerita pasal pengakap... aku dah lama tak amik pot pun pasal pengakap dah dekat setahun... apa yang aku tahu, jawatankuasa daerah dah dirombak... pesuruhjaya pengakap daerah hilir perak bukan cikgu aku lagi... dah tuka kepada abang johari... abang johari ni gemok pendek, ade misai tebal... kalau mekap sikit dah boleh jadi badut sarkas... asik kena buli kat kem... kami panggil dia 'tedi bear'... comel... tapi dah tua... ade misai lg... hehe... bayangkan la muka dia sama dengan badut sarkas idung merah gemok pendek... jalan terkengkang2... haha... tapi dier baik... sumpah tak tipu... aku tak hairan ngape dia dapat jadi pesuruhjaya daerah... dia berkaliber... berdarah muda... walaupun dah berumur sikit...

cerita pertama...
Kitorang bercerita pasal hal kenapa aku dan abg F keluar pengakap... sebab panjang ngan gemok ni tak tahu... diorang orang baru... aku dah lepas king scout, baru diorang nk masuk... storynye macam ni:

Kenapa aku dan abg F keluar pengakap... ====>
Kes aku di SK selabak semasa pentauliahan pengakap kelana yang baru, aku datang lambat masa pentauliahan sbb ikut abg F ni balik... ===>
Ade ura2 yang mengatakan aku telah dirancang untuk membuang aku dari pengakap ===>
Aku dah dapt agak, ade 4 orang iaitu Abg K, Abg E, Abg L ngan Abg ape tah lg sorang... aku tak dapat ingat... ===>
Dah terlanjur cerita pasal 4 orang ni, cerita la ngape kami taksuka kat diorang...

kes pertama
Ini kes yang paling aku ingat sekali kerana ini adalah hari aku rasa dah "LOST" dengan pengakap sbb miss pentauliahan kelana tu la...

aku pelik sbb :
1) Ade sorang kakak pemimpin pengakap yang aku panggil Kak R, dia datang kem tu dengan adik perempuan dia... kenapa? biase dia datang sorang2...
2) Akak R ni balik rumah dan tidak bermalam di SK selabak tersebut pada pukul 2 pagi bersama adik dia walaupun dipujuk oleh Pak Y [otai pengakap]... biasanya dia tidor sekali ngan Iqa [awek aku yang datang same ngan aku kat kem tu]...

Aku tak tahu cerita sebenar...

Rupanya, adik perempuan dia di "seksual harrasment" oleh seorang pemimpin pengakap dan orang itu adalah salah seorang dari 4 orang tu...
Bukan takat tu je, Kak R ni pon pena kena time perkhemahan di Batu 8, Teluk Intan...

Aku punye la terkezut...!

Sebenarnya 4 orang itu adalah antara orang yang aku respek sekali dalam pengakap sebabnya diorang dah byk tolong aku masa aku nk jadi pengakap raja dulu... salah seorang dari diorang la yang "seksual harrasment" Kak R dan adik dia [brape byk kali dah mau mention]... yer le kite tak rase... cuba yang kena bini ker @ anak kita sendiri... memang hanjeng perangai macam tu...

Susahnye nak percaya diorang macam tu...

Bila dah jadi macam ni... aku berkobar2 nak bwt research lagi... bukan hapa, aku sayangkan pengakap ni... aku taknak pengakap ni musnah...

siri siasatan aku bersambung di lain post...

14 Sep 2010

It is time promoting!!


Assalamualaikum!!...


Dah lama tak menulis balik... aku rasa dah complete 90% dah blog aku ni... logo untuk blog dah design.. tinggal nk post jer...

Anyway... aku nk promote aku punye blog... ala sekadar share benda... aku dah design logo unk letak kat gambar... Ala-ala brand baru untuk blog ni... karang aku post...

Takda pape pon sebenanye tulis... cuma nk Mintak Maaf Zahir Batin kepada semua yang mengenali diri ini di:

Tadika ABIM Ayer Hitam [1996]
SK Ayer Hitam, Batu Pahat, Johor [1997-1999, 2001-2002]
SK Bukit Waha, Kota tinggi Johor [2000]
SMK Datuk Menteri, Ayer Hitam, Batu Pahat, Johor [2003-2004]
SMK Tun Abdul Razak, Selekoh, Perak [2005-2007]
SMK Saint Anthony, Teluk Intan, Perak [2008]
GIATMARA Teluk Intan [2008]
UiTM Lendu, Alor Gajah Melaka [2008-now]

Peh!! ramai siak!

Tidak mengapa... aku nk trace membe2 yang dah ilang lame2 neh...

anyway... aku banyak benda nk tulis, bermula dengan pengenalan logo aku pada post akan datang...

Challo..!
*pic credited to ibnismail.wordpress.com*