31 Dec 2011

Happy new year...

Salam tahun baru kepada semua pembaca ... (err cliche sehh!)

Ni nak wish new year kat korang. Slumb3r nak out malam ni g dataran ipoh tgk munge api. tapi nak tido dlu ptg ni dulu sebab malam kang nak berjaga.

To Abg Adi ngan Abg Azril thanks to reading blog yang tak seberapa ni. Seronok sangat kerja LHDN dan yang paling best untuk ending 2011 ni, dapat jumpe korang2 kat LHDN nun di sana.

Nak recap ape yg berlaku 2011, tapi agak tak sedap bila cerita kat CC ni. Minggu depan baru gaji masuk baru la boleh repair PC. Adoyai... Seksa jugak takda PC ni.

Ape2hal, happy new year....

28 Dec 2011

Pengarah LHDN Cawangan Ipoh

Slumb3r mempunyayi pengalaman baru nak share hari ini.

Hari ni ada perhimpunan bulanan yang dihadiri oleh hampir semua staff LHDN kat tingkat 8 hari ni. Kami sempat juga me-release-kan tension sebentar dengan kerenah boss LHDN Ipoh, Encik Chakngari @ Yusof Bin Daud.

Beliau merupakan boss yang terbaik dalam dunia. How can I say that? The story is just beginning

Kami ada meeting dengan wakil unit koperat dari HQ Kuala Lumpur. Ni adalah first time Slumb3r g benda2 macam ni, before this tak pernah. Kesian kan?

okay, Surprisingly LHDN is what I imagine before this was like


But all of that went down when we had some fun in the end of the assembly. Like what??!!





Really enjoy working professionally there. Just like being a part of a big team. Semangat giler!

Perhimpunan stat slow. Seronok sebab LHDN punye koir team nyanyi lagu negaraku dengan lagu rasmi LHDN dengan semangat.

YES guys! LHDN ade lagu sendiri. I didn't expect that. Sumpah!

Then pengucapan awam punye slot. Public speaking thinggy. But for me that kind of speach is not like 'real' public speaking. More to pidato and syarahan.

Keadaan makin hangat bila En. Chak berucap. Semangat giler babeng! macam memberi manifesto. Macam Anuar Ibrahim punye intonasi. Memukau dan memberi semangat. Terbaik.

First Slumb3r jumpa En. Chak masa ceramah maal hijrah dulu. Dia bantai gelak tak ingt dunia. Bila abes ceramah, kami tak sangka org yg gelak giler babeng tadi tu lah boss LHDN Ipoh. Sempoi gila!

Part paling best ending. Kami kena nyanyi 3 lagu. YES! 3 lagu. First impression:

OHH!! this going to be looooong day! 3 lagu! ingt ape?! banyak tu!

But in the end, 3 lagu tu la enjoy bersama2 En. Chak!

lagu pertama, I called it lagu paralimpik sebab first time denga time tu. Lagu 1 malaysia.
Second song, Bila diri disayangi.

The second song shocked me totally! Tu lagu feveret kot! UKAY'S! Enjoy! En Chak suro kami nyanyi kuat2 siap suro dak2 sambilan yg 3 orang kat depan (Farhan aka Hong kong, Fadil ngan Fakar) menari. SERIUS! Diorang menari bersama En. Chak! Kami bantai gelak je tgk gelagat diorang. Bukan senang nak menari dengan PENGARAH LHDN IPOH!

Slumb3r pon nyanyi semangat giler lagu tu. Tambah dengan pengarah yang sempoi dan baek!

Lagu ketiga, Pokok from Meet Uncle Hussain! YESS! lagu tu!

Doesn't make sense kan?! but that was actually happening. LIKE WHAT?!!!

Tanya sama pungkok~~ apa sebab goyangg.. jawab orang yang goncang... OPPS!

HAHAHA!

Really respect sama itu En. Chak. U r the best lah!.

Kita bila boss macam tu, kita jgn pula pijak kepala dia, tapi kita kena kerja lebih sebab beliau jaga kita. Sumpah, siapa yang tanak wat koje macam dia dah tak hormati En. Chak yg baik tu.

Seems I cannot fine his pics from anywhere. Takpe la. Tapi pujian yg Slumb3r tulis ni ikhlas bukan mengampu bagai. Tak da benefit ape pon Slumb3r ngampu2 ni.

untill next post...

ps: Cerita pasal dak2 LHDN tu, post lain lepas PC dah ok kot baru tulis...

24 Dec 2011

Komputer dan duit

Slumb3r tak sedar sebenarnya komputer tu dah menjerit.. cuma buat2 tak dengar je..

dia dah jerit..

Duit...
Duit...
Duit...

Hardisk rosak, os tak leh on jadinye PC tak leh guna. Faker tol. Tak tahu la sebab ape leh jadi macam tu plak.

Pagi2 dah mencarut. Semua sebab hardisk.
Mungkin lepas dapat gaji kang baru beli. Gaji proses 30 hb. Dpt dalam seminggu lepas tu. Mati.... Mati... Cane nak survive neh?!

Ada 1 cerita panas nak tulis. Tapi Slumb3r perlu clarify beberapa perkara sebelum tulis. Cerita opis antara brader2 LHDN tu.

Azril, Amril, Adi, Alif, 'the' Wan, Iwan, Kak Fuzah, Kak Nisa, Kak Ima, Ain, Gee, Kak Ana, Kak Amy, Kak Aini, Fadil, Fadeli dan.... Err... Ila kot. Ah... betolla tu...

Slumb3r sebut pasal diorang bukan apa. So far diorang suke dok bahan Slumb3r. Atas sebab Slumb3r berperangai tak matang.

I admit memang ada. Tapi.... Nanti2 la cerita. Sebab cerita panas... Kalo depa baca blog ni, konpem kena bahan.... OOOHHH DEMM!...

Slumb3r harus merahsiakan perkara ini dari mereka-mereka.... adios~!

22 Dec 2011

Human Intrest [Day#*ahh! lost count!]

Assalamualaikum...

Penat. Siyes, lepas taip entry ni konpem trus tido. Saja nak update sebab dah lama tak update.

Ni nak cerita satu isu. A lil bit politics but I'm not going to call it as politics, I'd prefer it to be called as human interest. Why does it called as 'human interest?' because it attracts people to read. The key point is attract.

Itulah seperti mana yang diberitahu oleh En. MyNewsHub. Slumb3r cuma tolong menyampaikan dan membetulkan apa yang selama ni Slumb3r pon sala juga.

Just an update pasal isu SMM aka Solidarity Mahasiswa Malaysia dengan people soooo called as "panglima".

I have 2 different point of view that pointing both parties are WRONG! 2 pandangan berbeza dan masing2 ada salah sendiri. First!

17 hb aritu minta maaf sebab Slumb3r agak slow pasal ni. Dah lama tak baca paper sebab sibuk kerja. Slumb3r dah tulis banyak dah pasal perhimpunan ni. Just tanya balik diri korang, sesuaikah status korang itu sebagai mahasiswa membuat DEMONSTRASI aman? Word yg highlight kat situ adalah DEMONSTRASI. Harap maklum.

Tak kira la aman atau huru hara, the word are stated up there.

To me, there is lots of other way to demonstrate your feelings. Demonstrasi bukan wadah dan jalan. Itu dah cukup melambangkan betapa ceteknya pemikiran korang. Guna kreativiti korang. Bukan dengan cara simbolik demonstrasi turunkan bendera la bagai.

Slumb3r tahu yang itu hanya simbolik dan tindakan spontan mahasiswa yang meluap2 semangat perjuangan, tapi you are FAIL!! FAIL in terms of what? in terms of creativity... Cetek giler pemikiran.

Ok! yang group of Pemuda UMNO yang buat statement kat utube pasal marah korang kat sekelompok mahasiswa neh.

To me, itu pun adalah satu pemikiran yang cetek. Sama seperti ceteknya pemikiran orang yang buat demonstrasi. Tindakan anda yang buat kat utube tu tak profesional dan menampakkan gangster dan 'barbaric'.

Which video I'm talkin about? This video:




yeah... Gangster pui! sume tu! Bajek buat macam tu ingt dah hebat la tu? Muka dah kena mark, konfem lepas ni kena bahan. SIYES!

Mujurlah ada segelintir MAHASISWA yang mempunyai kesedaran untuk meleraikan isu ini dengan buat PC. Ikutilah  video ini. Menjawab segala persoalan korang tu.


Slumb3r agak terkilan la dengan tajuk video ni. The words "beradab" itu mungkin boleh digunakan untuk brader 2 orang yg cakap tu jer. Yang lain tu tak leh pakai. DEMONSTRASI tu adab? atau..... AH-HA!

malas nak sambung ayat tu sebenarnya. I still think both parties are wrong!

I have a theory. A theory yang membuatkan anda fikir. Kenapa ini semua berlaku. Ni Slumb3r nak cerita sedikit.

The theory called third party theory. Slumb3r amek dari buku ape tah tak ingt. Nama pembuat theory ni pon lupe.

Teori ni mengatakan bahawa isu ini takkan ada sekirannya satu pihak melaga-lagakan 2 pihak itu. Mungkin untuk kepentingan diri sendiri atau ada agenda tersembunyi yang lain. Pihak ketiga ni boleh terdiri daripada organisasi atau persendirian.

Ada pihak yang dah hasut SMM dengan 'panglima' ni. Melaga-lagakan diorang. Biasanya pihak media. Sebab diorang nk news. Itu tak mustahil berlaku kan?

Well, it just a theory and cannot be proven YET! Nak buat a lil bit deeper research but unk ape? Slumb3r bukan reporter paper ape. Just a LHDN punya kuli untuk Bantuan Rakyat 1 malaysia (BR1M). Yes! I'm a kuli.!

Korang leh la layan video ni plak. Video sequel selepas video pertama keluar. Enjoys!

Ni yang terbaik so far, yg lagi 1 ni budak UiTM Melaka yang buat. Ni pon terbaek!

Selamat malam. Kepada nak komen, komen la ape pon. Aku bukan pengecut. Nak lawan, lawan la kalo rasa tak puas hati.

18 Dec 2011

Wishlist kebanyakkan seniman

Salam Ahad or should I say, Sunday! Ah-ha!

Otak tak berapa nak betul sikit hari ni sebab terperap dalam bilik depan komputer je satu hari ni. Takpe2 bukan Slumb3r wat kerja tak senonoh yeh seperti melayari porno bagai! Ah-ha!

Okay! dah lama tak post pasal benda yang sedikit berinfo selepas beberapa post lepas dok merungut cerita pasal kerja je. Tapi secara serius, kerja memang penat. Tapi hari ni Slumb3r rasa tak berapa nak penat sebab dah terlalu lama rehat. Slumb3r perlu kerja!! Nak duit!

Oleh kerana kebosanan, Slumb3r usha video kat Utube. Macam biasalah Slumb3r subscribe FILMRIOT! 

Dah lama gila follow. Admire diorang punya work. Sumpah terbaek. Semua hardware Slumb3r insyaallah boleh guna, tapi bila dah masuk bab software, I really need a teacher!

And now I'm looking any  book that can teach me Adobe After Effects CS3. Nak sangat belajar.

Slumb3r takda video recording equipment tapi rasanya nak naik degree karang, I've should have one coz I really needed one!

Slumb3r berminat dengan 1 video yang diupload oleh Filmriot. Check this one out!:



If they were kind enough to give tutorial link for the transition effects during their talk show, I've really appreciate it!..

So far for me I've got none info about how to use Adobe After Effects. If I can only discover any tutorial to make a video transition and introduction for example as shown above, that really help me.

I want to make a video for all my Chinese friends for the upcoming Chinese new year on February. I also wanna make a video on registering as voters with SPR for the upcoming general election. Hopefully it works well.

To tell the truth, all the gadgets shown in the video are amongst the things that I want (not what I need). Obvious kot, semua tu kehendak bukan keperluan! DUH!

Takpe la, malas nak taip lagi, korang layan jerla video tu, Slumb3r nak berangan dapat barang2 tu... ADIOS!

17 Dec 2011

Degree Interview 2011

A fine morning start with subuh prayer and dress quickly to attend my future interview at UiTM Seri Iskandar.

Arrive 8am with Najmi's car and meet new friends (New?... Na ah!). Hehe!. Meeting old friends here simply drop my nervous feeling a lil bit. Had a nice talk with Amri, Ceroi, Mira, Mira (got 2 Mira here, Mira pending and Mira sizuka), Zeti, Ijat, Una, Nanad, Sarah, Naim, Anis, Ana and Ina.

A set of Masscom from UiTM Malacca that creates HAVOC at the interview waiting room. HAHA!. Miss all of my friends from there.

I think today's interview went sooo0o0 well with me as the first candidate (as usual!). Mrs. interviewee are from PR sequence. Wearing specs and blue tudung. Quite fluent with English but at the same time terkeluar melayu kadang2.

There notting much to talk about during the interview session. The interviewee just ask me what actually I'm doing during my final semester for diploma yadayadayada, a lilbit about myself, blablabla and finally a question session with her.

One of my question for her is "may I know your name miss?", "do you know when are the intake after this interview?" "do you know any scholarship for publishing?" "do you think with my result are eligible to apply any scholarship?" and finally "Is there anything else you want to ask me mam?"

Finished the session at 9.40 something and waiting for Najmi's turn.

After a loong waiting hour finally we've done with the session and having lunch at KFC Seri Iskandar to meet Fizi. Hehehe.

Okay, Just to talk that. OH! before I forgot, I've choosen Publishing as my Major during degree next coming March! So far, Najmi, Kak Nanad and Me were Perakian who choosing publishing as our major. Don't have news from other state. Hopefully the people that I can work with....

Adios!

15 Dec 2011

Minggu Super BZ

Sory sebab tak update secara konsisten. Al maklumlah, masuk opis pukul 7.50 keluar opis pukul 10 mlm and sampai rumah pukul 11.30. Penat giler babeng.

A small update only about my work. Khamis, tak buat pape cuma mengangur sakan lagi dan main UNO. Main dengan Azril, Amril, Emi, Alif, ngan Kak Ima. Adi cuma tengok jer tanak main. Slumb3r kalah teruk. Dari 3 game, jadi peserta curot 2 kali. Teruk kena bahan kaw kaw dengan depa.

Jumaat, ada meeting kat tingkat 8. Meeting pasal lokasi selama 3 hari bermula Sabtu sampai Isnin. Slumb3r asalnya dapat Kampar, tapi bertuka dengan Kak Su dapat kat Sayong Kuala Kangsar. Partner Slumb3r Ismazaizy, people call him Gee. Nice girl look like mamak a lilbit. Penyelia Slumb3r En. Sallehuddin aka En. Saleh.

Sabtu, Slumb3r paking moto kat umah Gee then En. Saleh amek kat jalan depan sebelum masuk tol Jelapang. Naik Citra. Kami ingt yg dia bawak sekali bini dia, upenye pembantu dia, Kak Sharifah. Jadi, kami berempat la g Sayong. Sampai ramai amek borang dan hantar, dalam 500-600 borang dpt hasil hari pertama.

Ahad, Macam biasa gerak then sampai2 jer dah ada yang tunggu untuk hantar borang BR1M. Kami siap2 cepat dan terus setel semua. Masa lunch boleh la sikit bernafas. Okay la tu. Besok harapan kami akan berkurangan orang yang datang.

Isnin, hari ni adalah hari HELL! Ramai giler datang. Peak time. Slumb3r penat giler layan orang. Nasib borang tak complicated sgt. Rehat pon pukul 3 dengan En. Saleh. Sumpah penat giler. Baliknyer hujan. G buat OT kat opis balik pukul 10 dengan Gee. Otw balik g makan dengan dak2 opis. Cool giler!

Selasa, staff sambilan diminta untuk berada di opis semua sebab kami dah stat key in masuk komputer. Soo diorang nak terus berada di opis untuk taklimat keyin. OT lagi malam tu dan sempat keyin dalam 50 borang. Okay la untuk ari pertama.

Rabu, Semalam. Tak berapa penat sebab Slumb3r dah kecoh nak minta cuti untuk interview degree kat UiTM Seri Iskandar. Sempat key in dalam 84 jer. Enjoy kerja sebab kawan2 ramai bole sembang dan buat2 gila. Malam tadi abang komputer tingkat 7 tu dah kabor yg kami akan dapat 1 komputer 1 untuk keyin supaya kami tak berebut untuk key in. INI SEMUA GAR-GARA KPI 240 BORANG 1 HARI!! GILER!

Buat masa ni, tu jer la nak cakap. Kang petang ni nak balik Teluk Intan sebab nak prepare untuk interview degree sabtu ni. Banyak benda nak setel neh!!

7 Dec 2011

Why u talk no moe? Day#12

 Ini adalah entry emo

Salam... Agak berat juga nak mula tulis blog hari ni sebenarnya sebab ikotkan nak main badminton dengan abang Amril dan abg Azril kat Taman Bertuah area Tasik. They both are my co-workers yang Slumb3r sangat respek. Both are engineer yang sedang mencari kerja yg lagi baik dari sini.

Hari ni agak sedih sebenarnya. co-workers Slumb3r, Mat. Dia dah nak berenti. Dia dpt offer job permanent kat securiforce kat sebelah Klinik Greentown sebagai ATM technician. Gaji agak sedap dan jawatan dia permanent.

Sebelum ni ada juga yang berenti sebab dah dpt koje engineer kat kilang ape tah. Nama dia Q. 2 minggu jer dpt kenal dia.

Sedih gak lar sebab Mat ni dok meja belakang jer. Slumb3r seronok koje dengan dia. Tapi apekan daya. Mat blah hari ni. Besok dah stat koje kat tempat baru.

Some people say that the probability of gaining permanent status here in LHDN is thin. Tapi Slumb3r sebenarnya bukan nak kejar status itu, nak penuhkan resume dengan pengalaman. Masa depan kang senang sebab dah ada working experience.

Lepas Q keluar, Pn. Maria (staff admin) ada perkenalkan staff baru. Aweks, 23 nama Fadilah. Dia gtaw semua dalam waiting list sekarang untuk kerja adalah perempuan SAHAJA. Maksudnya, bila Mat blah, more AWEKS are comin in. Well, look at the bright side-lah! Dah la 2/3 dalam tempat tu lelaki, then dlm waiting list perempuan. Agak bosan disitu sebab kami diberitahu lelaki yg result SPM tak semengah mana pun dipilih. So paham2 la perangai depa cane yea...

*******************************************************


Gambar ni ada je atas meja tepi PC ni selalu. Miss her.

Slumb3r bukan nak cerita pasal kerja sebenarnya. Slumb3r masih menunggu Miss A untuk recover setelah kes Slumb3r tulis Kisah Crush Slumb3r tu.

Malas nak pujuk sebab arahan dari Miss A simple jer. Jgn kacau sebab dia nak recover dari culture shock tu. Well, nak Slumb3r wat ape? Minta maaf tak berbalas. Dah bertukar jadi hijau kot. Bukan hulk, tapi sherek. Hehe.

Ni la meh Slumb3r cerita serba sedikit kenapa Slumb3r boleh hooked lama gila dengan Miss A. Seperti korang tahu, hubungan kami dah nak masuk 6 tahun bulan 2 tahun depan. Tengok sahaja di bawah blog ni ada time line anniversary kami.

Sangat lama. She really took my heart.

Ramai kawan2 Slumb3r faham perangai Miss A ni macam mana. Mana taknye, Miss A ni popular kot dalam kalangan batch masscom Slumb3r. Hehehe. Dah kenalkan Miss A dengan kawan2 Slumb3r masa dia dtg event Touch 2011 dulu.

Daya penarik dia lain dari yang lain. Slumb3r hanya boleh buat full gila-gila hanya dengan dia. Orang lain tak layan punya. Konfem! Dia jer berani layan. Gila2 tahap dewa punya.

Dia comel bila dia gedik. Pantang jumpe, mesti nk menggedik. Takpe la sebab kami pon jarang2 jumpe. Tak da le bosan. Tapi bila stat msg macam errr... Tak tahu nak kata apa... Part tu dah stat malas nak layan.

Penyabarnye dia hanya Allah jer tahu. Slumb3r ni dah la suke wat onar. Dia dok tahan. Sumpah! tahan giler beb. Tapi onar Slumb3r kali ni macam dia susah nk digest. Game. Slumb3r kaki main game. Kadang2 sampai tak msg dia. Tapi dia faham (kot). Kalo ada game baru masuk, memang probability untuk tidak msg tu adalah tinggi.

Lagi satu yang membezakan Miss A dengan awek2 yang lain, beliau adalah Masscom Publishing (Kos yg Slumb3r mohon sekali). Rare. Rare beb! Awek publishing ramai tak macam dia. Siyes!

Memang orang dok kata kalau couple dalam bidang yang sama ni dia punya topik ni tak lari. Mesti boring. Yer la. Memang, tapi dia stat dari STPM dan Slumb3r dari Diploma. STPM tak belajar macam kami Diploma dan sebaliknya. Banyak gila lain. Mesti la ada benda lain nak cerita.

Miss A adalah seorang yang tabah. I know her. Banyak benda yang berlaku dalam hidup beliau, beliau tempuh 1 per 1. Slumb3r sangat pantang bila ada orang lari dari masalah dan beliau bukan salah satu darinya.

Miss A tak berkira. Slumb3r ni kedekut. Bila kami keluar, dia yg belanje. Hehe. Kejam tak? Macam tu la selalunye. Cuma sesekali jer Slumb3r belanje. Dah la topap selalu dia sponser, makan pun dia belanje. Slumb3r? cuma layan kerenah dia jer la. Ape ade lagi?

Dalam banyak2 sikap dia, Slumb3r cuma tak suka 1 jer. Cepat sangat cemburu. Slumb3r ni laki. Mesti la suka berkawan. Berkawan tak bermakna suka. Kawan Slumb3r macam-macam. Ada lelaki, ada perempuan, gay, lesbian, trans, bi. Macam-macam la.

Tapi dengan Slumb3r simple jer. Kalau nak berkawan dengan sesiapa, buat la. Selagi buat Slumb3r ni special dari kawan2 yang lain. No specific rules and regulation. Tapi dalam tu ada la anak-anak dia. Ni cuma perkara pokok. Hehehe.

She is sexy in her own way. Tu yang lain. Suke. Special. Tak tahu macam mana nak cakap lagi, tapi tu la hakikatnye. Siapalah nk kat lo0o0ser macam Slumb3r ni. Belajar tak pandai, rupa takda duit pon takda. Badan pun tak tuff mana pun. Alhamdulillah, dia suka.

Miss A dengan Slumb3r sebaya, kami 1 sekolah, satu kelas dan sekarang 1 fakulti dalam 1 kos. Banyak persamaan kami. Takkan boring. Sebab kami akan explore benda lain dari bidang kami sama-sama. Love her very much!

Ps: Harap2 dia baca dan tak marah lagi dah lepas ni. Yay!

6 Dec 2011

RM 500 Kerajaan Bagi dibawah Bajet 2012

Selamat hari Selasa semua.

Slumb3r hari ni kerja agak enjoy sebab hari ni lain dari yang selalu. Hari ni Slumb3r kena duduk jaga kaunter untuk RM500 kat ground floor. Maksudnya, barisan hadapan antara LHDN dengan orang awam.

Seperti yang sedia tahu dan kepada orang yang tak tahu menahu, ni Slumb3r nak cerita. Cerita apa? Cerita pasal duit lar chooor!!

Dalam budget 2012 hari tu, goverment (Gomen) ada peruntukkan 2 billion untuk diagih-agihkan kepada rakyat sebanyak RM500 kepada setiap isi rumah berpendapatan bawah RM 3000. Yeap! Ini sangat di tunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia.



Prosedur nak dapat senang jer. Ada 3 benda korang kena buat.

Prosedur nak dapat duit bantuan kerajaan RM500 dibawah budget 2012.

1. Patuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Ape jadah pulak peraturan yang ditetapkan?
  • Warganegara
Haaa... Ni sangat penting sebab RM500 itu hanya layak kepada warganegara Malaysia sahaja. Ada client Slumb3r tanya.

Abang ipar saya orang Nepal, macam mana?

Secara jujuq la ceq gitaw ah... Memang tak layak.

Tapi kakak saya orang Malaysia.

Ate, susoh beno kome nak paham. Letak la nama pemohon bini dia dan laki dia sebagai tanggungan. Apa adahal!
  • Pasangan yang dah berkahwin
Kalau ikotkan memang tak layak sebab takda tanggungan. Tapi kome kena pikir gak, kalo lakinye yg mohon mestile letak nama isteri sebagai tanggungan. Dapat le tu choor!!
  • Pasangan yang dah berkahwin dan ada tanggungan
Ni simple jer la. Tak payah nak explain panjang2. 
  • Orang bujang yang ada tanggungan
Slumb3r explain kat org ramai key point of interest benda ni. "orang bujang pon boleh apply". Benda betul. Memang boleh apply. Dengan syarat depa ada tanggungan. Senang jer.

Katakanlah Ahmad ni bujang. Baru dapat kerja sebagai buruh. Parent beliau dah lama meninggal. Oleh kerana beliau anak sedara misali, beliau menyara mak sedara beliau yang sedang sakit jantung dikampung dan adik perempuan beliau yang nak SPM tahun depan. Maka Ahmad termasuk dalam kategori ini.
  • Warga emas yang hidup sebatang kera kara
Definisi untuk warga emas adalah orang yang 60 tahun keatas. Hidup sebatang kara  ni bermaksud dia hidup sorang2 dan tiada orang lain yang duk menyara beliau kat rumah. Hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan hati. Beliau layak!

Lagi satu, warga emas pencen pon boleh apply gak! Jangan lepaskan peluang ini!

Ada lagi 1 client Slumb3r tadi dok tanya:

Saya ada 3 orang anak. Saya duduk sama itu perempuan (bini) saya sama anak saya juga. Dua anak ada, tapi kerja itu Singapore mari. Balik jarang2 mah. Satu tahun 1 kali mari. Saya talak kilija. Anak saya pun sama, kilija talak tau mah. Saya boleh apply?
Boleh apply. Kiranya 1 rumah dia cuma ada 3 orang, bini dia, anak dia ngan dia. Masih boleh apply.

Ada juga yang tanyaa:

Kalau saya dalam proses penceraian sebab laki saya ni isap dadah (penagih dadah) pun boleh apply? Sebab saya takut dia pulak cekau duit tu wat beli dadah pulak, kang tak merasa anak saya.
Senang jer kak, kalo akak dalam proses penceraian, akak apply guna nama akak then letak nama anak-anak sebagai tanggungan. Sama kak! boleh apply.

Ape2 hal pun senang citer pendapatan kasor (tak temasuk OT bagai) bawah RM3000, anda adalah layak untuk memohon.

2. Bawa salinan IC depan belakang sekeping sebagai dokumen sokongan.

Bahagian ni sangat simple. Cuma bawa salinan IC depan belakang jer. Tak payah cop pengesahan ketua kampung atau pegawai kumpulan A. Tak payah bawak payslip gaji. Tak payah bawak ape-ape pon. IC jer. Serius! IC!

Tujuannya adalah untuk memudahkan segala urusan. Cuma la bayangkan kalau orang kampung yang susah2 nak buat benda2 kompleks! mane maunye!

3. Isi borang dan hantar.

Masalahnya hanya dibahagian ini pada setakat ini.

Borang permohonan bantuan RM500 dibawah budget 2012 akan mula diedarkan pada 10 Desember 2011 dan tempoh tamat penghantaran borang adalah pada 9 Januari 2012.

Borang boleh didapati buat masa ni disemua lokasi Lembaga Hasil Dalam Negeri seluruh Malaysia (LHDN) pada pukul 8 pagi sehingga pukul 5 petang. Paling best, untuk minggu pertama ni kami buka pada hari Sabtu dan Ahad pada waktu dinyatakan. Tak tutup.

Ada rumors yang mengatakan borang2 akan diedarkan kesemua lokasi kompleks penghulu, pejabat tanah, shopping komplex dan sebagainya untuk memudahkan urusan orang ramai. Buat masa ini tiada apa makluman mengenai benda tu dan borang hanya ada di pejabat LHDN SAHAJA! (buat masa ini)

Buat masa ni kami diberitahu seperti di atas. Lebih daripada tu, boleh tanya pegawai LHDN yang bertugas atau telefon talian bebas tol 1-800-222-500. 

Perlu diingatkan bahawa penipuan kat dalam borang itu boleh dikesan. Ini kerana semua permohon akan di masuk ke dalam database yang mana ada link dengan semua organisasi dalam Malaysia seperti KWSP, PDRM, Kebajikan masyarakat, blablabla.

Tugas anda mohon, kami terima permohonan dan masukkan data. Yang luluskan permohonan adalah sistem. BUKAN KAMI! ANDA BOLEH MOHON, LULUS ATAU TIDAK ITU ADALAH SISTEM!

Bonus kepada yang dah daftar dengan e-kasih jabatan kebajikan masyarakat. Anda cuma perlu tempuh prosedur nombor 2 dan tiga jer. Sebab anda punya data sudah ada dan menyenangkan lagi prosedur anda.

Benda simple choor!

********************************************************

Slumb3r masih tak terima msg dari Miss A pasal cerita cinta Slumb3r dulu2.

Tak pa lah. Dia masih tak faham kenapa Slumb3r tulis benda tu. Moga-moga dia tak merajuk lama sangat.

5 Dec 2011

Moments of Story in My Life... Day#10

Salam...

Hari ni hari kesepuluh dan gaji tak masuk2 lagi untuk yang bulan 11 punya. En. Zamzam kata paling lewat hari Jumaat. sumpah susah seh. Tak bayar lagi sewa abang najmi tu. Makan lunch pun dia belanje. Baik gila seh.

Hari ni En. Nor mintak kami buat senarai file mati kat hall kami. Memang untuk dibuang. Kiralah dari file tahun 1990 pon ade lg. Lama dan lusuh dah file tu sesuai untuk dibakor.

Tak tahu kenapa tapi rasa penat gila. Penat gelak atau penat bercerita jer. Ni suma kes selalu dibuli oleh Abg Azril dengan Abg Amril. Dua orang engineer yang otak sangat geliga. DEM!

**********************************************************************

Bukan nak cakap apa la. Harap Miss A tak kecik hati kalau Slumb3r tulis benda ni. Siyes. Ni bukan bermaksud Slumb3r tak suka perhubungan kami atau apa-apa yang negatif. Tapi just monolong hati.

Slumb3r suka perhubungan kami berdua. I miss her soo much. Dah lama giler tak jumpa. Dah la dok jauh. Tiap2 malam dok YM jer ilangkan rindu. Slumb3r bukan nk jadi jiwang, tapi ni la hakikatnyer.

Just a simple story sementara Slumb3r tak buat apa-apa nih. A story of my crush.



**********************************************************************

The story start way back in year 2001. Darjah 5 Othman (kalau tak silap) Sekolah Agama Ayer Hitam.

Slumb3r digosip2 dengan seorang girl ni. Slumb3r panggil dia Miss E (Bukan nama sebenar, nama panggilan jer).

Miss E ni sweet orangnya. Sangat bijak. That is why Slumb3r envy ngan dia. Owh. By the way, Slumb3r ni dari kecik ada satu sikap yang sangat merendah diri sampai melevelkan diri ni dengan lantai. I'm not bright student during my childhood.

Miss E kelas 6 B, Slumb3r kelas 6 C. B kelas first. C kelas kedua. Slumb3r cuba masuk kelas B waktu sekolah dulu, tapi bila dah dpt nombor 1 masa darjah 3, pindah pulak darjah 4 kat Sk Bukit Waha kat Kota Tinggi. DEM!

Miss E ni comel masa tu. Ingat lagi rupa dia masa dia duduk belakang belah kanan meja Slumb3r. Ada lesung pipit kat belah pipi kanan dia. Siyes comel.

Teringat gak masa tu Miss E ada digosipkan dengan Mr. N (bukan nama sebenar). Lama gak. Tak tahu la diorang kapel atau tak. Slumb3r agak bengang disitu sebab Miss E dengan Mr. N tu satu kelas kat sekolah agama dengan sekolah rendah. DEM!

Lama Slumb3r admire dia. Pandai, comel dan ramah. Rare nak jumpe orang macam dia pada masa itu. I'm not used to girl, so Slumb3r pendam jer la rasa hati tu.

Dari situ, Slumb3r try folow dia. I mean follow dia punya story. Study, life, friends yadayadayada. I know yang dia ni gedik sikit. That is normal lah. Girl mana tak gedik weh?

Result UPSR keluar, rasa takda la jauh mana, Slumb3r dpt 3A 2B and surprisingly she did the same. I know somewhere yang sememangnya kami sekufu. Slumb3r sangat membezakan antara budak kelas B dengan C ni. Semua cikgu syg kelas B dan ada sesetengah jer sayang kelas C. Slumb3r bukan salah seorang darinya. Slumb3r ibaratkan kelas B dengan C macam langit dengan bumi.

Tahun 2002 is the last time I see her face. Since then tak tahu dia kemana. Totally lost contact. Some say that she moved to Terengganu. But I know that is just a rumors, and apparently I don't trust rumors.

Sekolah menengah tahun 2003. I'm still looking for her. But she wasn't in SMK Datuk Menteri. I asked her friends. Many of her friends don't know. Some say she moved to SMK Kolam Air at Batu Pahat, some say Terengganu. I don't know where is she.

I've got her home phone number and tried to called sometimes, but the phone line were terminated. Hancur musnah harapan nak kenal Miss E lebih dalam.

Now 2011. Facebook era. Sound so0o0 typical giler kan? mesti korang tahu apa Slumb3r nak cakap.

"Dah jumpa dia la tu"

Yes. Dah jumpa. Just nak tahu update pasal dia jer. The story behind that:-

Satu hari Slumb3r tegur member Miss E, Fazrina Aziz. Dok sembang dengan dia. Dia anak Dokto kat Klinik gomen Ayer Hitam. Memang kenal la En. Aziz tu. Saje jer nyembang.

Dia belajar kat Politeknik Johor Bahru. Sem Akhir dalam diploma tourism. Dah nak abes dah kot. Dok tanya pasal kawan2 lama ni panjang juga lah kami sembang kat FB.

Dia tny pasal kawan2, Slumb3r tny la pasal Miss E punya facebook. Alhamdullilah! Dia tahu.

FB Miss E ada 2 suku kata. S A jer huruf depan suku kata dia. Cukup berkias-kias. Tak perlu sebut nama.

I know she is somewhere in Perak now atas sebab kursus AutoCAD kat Politeknik Ungku Omar. Pun dalam pengajian semester terakhir sama macam Fazrina tu. Dekat giler dengan Slumb3r. Ada rezki, jumpa la kami.

One thing I still have respect of her is that, she is DAMN! good in religion. Sangat kuat agama. How that I know? during 2003, she went to Sekolah Agama Parit Raja. Tak lama lepas tu dia pindah SMK Sultan Ismail Parit Raja. No wonder Slumb3r tak jumpe dia masuk sekolah biase.

What I know is that she has coupled with someone else and she is happy with him. Alhamdulillah. I'm happy for her. Saja jer nak tahu cerita kawan2.

Sebab dia kuat agama, dan dah happy dengan couple dia membuatkan sekarang Slumb3r nak tegur dia naik segan. Seriously! Siapalah Slumb3r ni ha. Dip UiTM Melaka dalam kos yang sosial2 ni dan agama pun tak kuat mana nak compare dengan dia. DEM!! macam langit dengan bumi jauhnyer.

Still I have stigma pasal budak2 kelas B. They are clever. High respect for them. Ada yang dah pergi Jepun, g mane2 tah lagi. Slumb3r je macam ni. Lo0o0ser yang kerja sementara kat LHDN sambil diperkotak katik oleh family sendiri pasal pertanyaan kahwin awal. YES! AKU MASIH SENTAP PASAL BENDA TU!

Tah la. Slumb3r ada FB dia, ada YM da dan dah follow blog dia. I'm just like creepy stalker. Yeah! Stalker!. Lo0o0ser punya stalker. DEM! Morale down minggu ni pasal kes minggu lepas. Dah la gaji tak masuk lagi!

What I can say know, I wish she know my feeling. Tu jer. Tak lebih. Sekarang dia dah tak boleh diganggu lagi. Tak pasal2 Slumb3r kena tumbuk dengan BF dia. Dia dah tembam sikit sekarang. Tah. Tak tahu plak. Tak pernah jumpa. Just stalk picture dia jer. Giler creepy punya stalker



*****************************************************************
Morale of the story:-

Bukan niat untuk bermain kayu tiga, skandel atau apa2 yang boleh menggugat kesetiaan selama 5 tahun Slumb3r dengan Miss A. I still in love giler2 kaw punya dengan Miss A. Cerita Miss E ni cerita masa kecik2 dulu. Sekarang dah jadi kawan2. Long lost friend depa kata. Harap Miss A tak kecik hati. At least dia kenal siapa Slumb3r.

I've never tell Miss A so detail about Miss E. Just leave it la. Cerita lama. I like my relationship now. Miss Miss A sooo much. Plan nak jumpa dalam masa terdekat. Tapi tak tahulah. Dia sibuk nak exam, Slumb3r sibuk kerja. Ada masa kami jumpa la. Walaupun untuk makan tengah hari macam haritu. Tak sampai 3 jam pun jumpa. Masa banyak habis diperjalanan.

Ps: Cuba teka Miss E tu siapa kalau sesiapa yang kenal Slumb3r lama giler babeng. Clue: dia masih comel tapi dah gemuk sikit.

3 Dec 2011

Kita menghormat lepas tu kita dihormati

Ini merupakan entry emo.

Semalam Slumb3r g solat Jumaat kat Masjid sebelah Politeknik Ungku Omar. Pergh! Superb beb! Mesjid ber aircond. Selesa. Paking besar, tempat wuduk baik giler.

Khutbah semalam cerita pasal isu suami isteri.

Slumb3r teringat kat Miss A. Tah ape dia buat pepagi ni. Slumb3r malas nk msg pepagi ni. Dah la malam tadi tdo awal.

Dalam khutbah tu ada cerita pasal nikah, kahwin bagai. Balik jer dari Masjid tu Slumb3r msg mak Slumb3r

"kalau abg kawen awal cane? Mama stuju?"
Then beliau telefon- malas nak angkat sebab tengah kerja. Terus dpt msg:
"baca doa selamat untuk diri sendiri dengan solat 5 waktu pun tak pas lagi"

Slumb3r balas
"owh, 2 je?"

"itu major. Lain2 banyak lagi"

Slumb3r dpt msg dari Miss A. Dia tgk facebook adik Slumb3r.



Slumb3r dah agak perkara ni mesti berlaku. Sentap mak hayam biler bace. Siyes sentap! Sedih giler babi. Sumpah sedih giler.

Bekecamuk hati. Remuk giler babi.

Tu baru sikit tanya sudah diperkotak katikkan. Kalau yang besar lagi macam mana?

Slumb3r lepas balik opis terus tgk statement tu dan terus sms mama:

"Abg rase macam silap beso tny mama pasal tu... Sory ma... Tp abg rase macam tak dihormati... Abg baru tanya sikit... Sebarkan la 1 dunia... Ni last abg citer benda personal dri kat mama.."

"Kan cite tu biase je... mama terima seadanya..."

Slumb3r ni socialists... Learn psychology, human communication and sociology blabla... Slumb3r tahu la baca body language bagai. And I can read double meaning words meant for me. Don't treat me like I was in high school or what. Seriously!

The word 'mama terima seadanya' itu sebenarnya tak ikhlas. I Know. I can see in her face when the first time I tell her that I have a girl friend. Fikir lakonan berjaya la macam tu? avoiding eye contact when say that, shaking body not like naturally with hands fetching her glass and try to drink. Not normal thing to do when we discussing seious matter.

The sms-ing continue.

"x payah la ma.. antara kenapa abg malas nk citer pasal prempuan kat mama sebab mama masih jumut lg... abg ingt lepas umo 21 ni mama bimbing abg untuk hadapi makhluk nama prempuan ni.. ape yg abg dpt?... x dpt pape... Bimbingan ape tah.. rasanya takda kesan pape pon abg gtaw mama..." 

What I seek is a guidance. Really. Slumb3r ane ade adik bradik prempuan lain. Kakak2 Slumb3r semua dah kawen. I don't know how to deal with 'girls'.

When I tell her about I'm in love with a girl. I can see in her eye that tells me, "kaw kecik2 lagi. Tak perlu benda2 macam tu lagi" and "my son is in love? hahahaha!" with a small laugh within her smile. What the hell is that?!

"xpe. Ko fikir baik2. mama rase blm sampai masenye kut! perkara ni kene bincang"

Slumb3r admit. Silap la msg2 ni. Not the best media to discuss serious matter. Tapi itu bukan Q untuk memperkotak katikkan pertanyaan yang simple.

Slumb3r akhiri sms dengan perasaan kecewa dan membalas:

"nk bincang ape lagi tah.. Rasanye takda benda nk bincang lg da..."

Apa yang Slumb3r pelajari dari ini adalah:

Even your mom cannot be trust. (or me just being so ego)

Ah! sudah la... Nak cari manusia lain la untuk ajar... harap2 Slumb3r bertanya pada orang yang betul. Silap besar share dengan mak sendiri. Serious. Silap besar.

Harap2 lepas kejadian ni Miss A faham kenapa sesuatu perkara berkaitan kami terpaksa ditipu. Kalau keluar dating lepas ni gtaw mak g CC main game ker atau keluar repair moto.

Malas ckap pasal perempuan lagi dengan mak. Don't blame me if I do somethng wrong. I got no guidance. I pray that someday my mom will see things in the same view of me.

Alhamdulillah.

2 Dec 2011

Menghormat Dan Dihormat

Update dulu pasal kerja. Post lain kang baru citer benda lain.

Day 6th (Selasa)

Lambat. Ni jer yang boleh cakap. Slumb3r patot balik semalamnya (Isnin). Ada sedikit salah faham antara mak Slumb3r dengan Slumb3r menyebabkan delay 1 hari.

Slumb3r gerak pukul 6.15 dari rumah dan tiba 8.02 am. Tu yang tertera di punch card. Terus tak lawa. Ada 1 merah. Gampang! terus morale down 1 hari serta dibahan oleh opismate. HAHAHAA!

7# (Rabu)

Hari ni punch card baru. Si Khairul (Brader penghulu) kabor punch card kena letak dalam kotak tepi tempat punch card. Buruk dah punch card tu. Ade seketul meroh. Gampang betoi!

Pagi hari Rabu ada task unk tolong org angkat file mati untuk dilupuskan. Giler! file dari tahun 2003 dan kebawah. Banyak giler. 1 pajero buat 3 trip. Itu untuk yang level ground. Yang level 1 baru je bawak turun kebawah. Besoknye baru angkot.

Pakai T-shirt hari ni. Okay la gak. Takda la panas sebab kerja luar. T-Shirt KOMED Slumb3r pakai. Bangge tak terkata beb! Makan pon ade sponser 1 hari neh. Sumpah jimat!

8th (Khamis) 1 December 2011

Hari ni punch card yang tidak lawa diberi kepada pemiliknya. Khairul kata nak kena tunjuk sebab kenapa bole tak lawa. Slumb3r dapat. Dah la kena naik tingkat 7. Tinggi nak mampos.

Pukul 2.30 Slumb3r, Abg Amri, Abg Adi dengan Abg Azril g le atas. Azril tu takda punch card pon. Saje je nyemak katanya. Dah sampai Slumb3r pon tny Khairul, rupanya Pn. Siti Zaleha ada tetamu. Tak dpt nak kena titik sebab lambat tu. Just kena tulis kat tepi punch card kenapa datang lambat.

Pagi tu kami setelkan sikit file. 1 trip jer tapi 2 Pajero. Licin tang tu.

Petang bilik gerakan kami diserbu pelawat. Ade bebudak ngah main poker tu cepat2 disuruh simpan sebelum pelawat masuk. HAHAHA!

Lepas jer pelawat tu masuk. Kak Aini gtaw yang kitorang ada kena station kat bawah ikot shift. Slumb3r kena dengan Mat. Hari Selasa pagi minggu depan. Ni semua gara-gara yang duit RM500 tu dikabor kuar hari ni. Padahal 1 hb. Dah kesian Alif dengan Wan meja blakang kena buat first day tu sebab ramai punch card tak lawa.

Balik kerja lepak ngan Abg Azril kejap kat kedai mamak sebelah Tesco.

9th (Jumaat) Hari ni

Slumb3r pakai baju Melayu for the first time nak g koje neh. Hari Jumaat. Seronok. Sebab besok cuti. Ape yg best hari ni dpt lepak dengan Abg Azril (sekali lg) dengan Abg Amri. Seronok dikelilingi oleh orang cerdik pandai neh.

Insyaallah next time mungkin Abg Adi dengan Mat ikot sekali. Diorang ade komitmen lain lepas kerja, tu pasal tak leh join kami kot.

Alhamdulillah, dah 2 minggu kerja. Nak tunggu next gaji masuk tak tahu bila. Sewa rumah tak bayor lg neh.

30 Nov 2011

Malas

Malas nak update dulu pasal kerja.

Cuma gembira bila PC tiba...
Hilang rasa bosan melanda...

27 Nov 2011

Fine Weekend! #5

Day 5 working Jumaat lepas. Heaven rasanya lepas pukul 5 tu.

Slumb3r memulakan hari dengan gelak. Nak tahu sebab apa? Muadzin kat surau tu azan kelaka. Pitching lari. Hahaha!

Tapi bak kata Azril (Bukan Azril Izuan Ramlan), surau tu nak aku yg azan.

Sampai opis jer bebudak dok tny aku aperhal tak g malam tadi. Suke je telling half truth kat depa. Slumb3r gtaw depa, semalam balik dari opis g CC, balik dr CC ujan sampai umah. Lepas Msg Mat kata ujan dan dtg lambat terus tido nak tunggu ujan reda jap. Teros tetido sampai pagi dan dikejutkan dengan Azan yg kelaka tadi.

Yang Anis plak dok tny aku jumpe tak tempat futsall malam tadi. Mengekek aku gelak, aku kata aku tak g pun. Dia boleh kabor "dah agak dah, aku post kat twitter pasal ko nk men futsall. Bebudak tak caye ko g weh!" Well!

Slumb3r bukan tanak g. Nak g tapi cano? Ujan.

Mula jer hari tu tunggu dalam pukul 8.30 pagi, Slumb3r terus ajak Mat, Azril, Amril ngan Adi g wat filing. Pergi2 takda org lagi sampai la pukul 11.

En. Mail yang in charge benda tu kabor "Cano la nak bagi rekomendation kalo macam ni gayenye. Patotnye korang memang dah reserve kat sini unk bantu kami"

Bila dah ramai2 kami berlima ni tulis atendent dalam 1 kertas lain dengan depa2 tadi siap tulis waktu kedatangan tempat tu.

Mega wehh!... Recomendation!!

Rehat hari ni pukul 12.15 sampai 2.15. Lama giler. G la cari Masjid. Jauh gak dari kawasan Rumah.

Sampai LHDN dalam pukul 2.15 dan ikot loby nak masuk. Tapi dintu kunci. Slumb3r stuck bersama kakak sorang ni. Kami dok la kat depan kaunter tu. Tak lama ada sorang makcik kat dalam kaunter tu kabor, "Nak naik atas ye? pintu ni bukak pukul 2.30. Kalau nk naik gak, kena lalu pintu kat paking basement". Kami pon naik la ikot situ.

Petang tu kami tak buat ape pun. Ada ceramah kat tingkat 8. Ceramah Maal Hijrah. Apa yang kelaka masa ni ialah salah seorang VIP kat depan Pengarah LHDN Cawangan Ipoh. Lelaki. Ketawa over giler babi! Rasa nak ketuk kepala dia guna periuk sambil cakap, "ko tak boleh diam ke? kami nak dengar ceramah ni".

Balik jer dari situ dah pukul 4.30 dan nk naik ke tingkat 6 dah malas. Tak lama lepas tu kami balik.

Pagi2 masa datang si Azril ada beli paper. Ada ler flyer McD yang ada pancake. Dah si Azril dok canang ajak g McD. Slumb3r baliknye dari opis terus g McD sebab tak lunch. Rugi rasanya. Habes duit makan McD sensorang!

Balik rumah kejap pack barang terus balik umah mak. Ujan masa tu. Sampai dalam pukul 8 ++. On9 jap, then terus tido. Penat!

Sabtu!

Tak wat pape selain on9 dan game. Salam Maal Hijrah!




Ahad

Kejap lagi nak pack barang sebab hari ni nak hantar g umah sewa kat Ipoh. Malasnye! Nasib baik esok cuti Maal Hijrah. Cuti memang best tapi Slumb3r takda gaji!!

Dah la. Nak pack barang.

24 Nov 2011

Jimba bersama kawan baru & lama #3 &4

Semalam Slumb3r tak sempat update. Agak sibuk juga lah. Takda la sibuk mane, tapi sibuk jugalah.

Slumb3r G kerja dalam keadaan hujan pagi semalam. Sejuk jugalah. Sampai opis takda la menggeletar sebab gerimis biase2 je. Tak lebat mane.

Tumbuk kad dan terus menuju ke meja hall. Tiba-tiba berlaku sesuatu benda yang agak pelek dan tidak seperti hari-hari lain.

Pn. Maryam masuk dok usha2 kerusi kat depan then dia panggil  org unk angkat kerusi. kerusi belom ada lagi, En. Rajendran, Fuzi dengan Pn. Siti dah ada. Diorang pegawai atasan kami.

Lepas diorang datang, remai lagi yg datang. Ada lebih kurang 10 org datang. Semua tu penyelaras dan pegawai yang ditugaskan masa prokjek nanti.

Kami diberi tak limat pasal meeting yang akan berlaku pada pukul 2.30 petang semalam dan kami turut diperkenalkan kepada pegawai2 yang ada tu.

Lepas sesi perkenalan tu, kami sambung la kerja kat tingkat 6. Masuk hari kedua. masih okay lagi. Maintain paperwork.

Masa lunch tu, jumpa Najmi kat Greentown Mall (GM). Slumb3r g KWSP jap nk print penyata. Balik dari situ, Slumb3r terus blah g makan. Hujan beb. Lenjun sampai opis LHDN.

Smpai siap unk meeting. Meeting ni agak panjang la juga sebab cerita pasal bantuan kerajaan yang RM500 untuk isi rumah tak sampai RM3000.

One thing that I learn from this is that LHDN is really2 professional. Kerja first class. Semua bersistematik dan teratur. Toksah jauh la. Tengok masa kami buat rekod filing tu, semua teratur.

Abes meeting, terus buat filing tu. GIGIH!!

Balik tu najmi ajak hangout jumpe kengkawan. Najmi amek kat Tesxo sebab Slumb3r paking moto kat sana dan terus g tempat koje Anis. Lepas tu kami serang Giant Tambun untuk jumpa Mira Pending. Hahaha!

Punye la terkejut jumpa Mira. Dia tak expect kami nk jumpa. Segan nak mampos katanya (takda maknanya!!)

Slumb3r berangan nak beli filter ayor yg dia jual tu. tapi mahal nak mampos! Awal bulan 2 kot baru bleh beli. haha!

Balik kami g makan kat Restoran Hatyai. Agak mahal tapi berbaloi la. Balik rumah teros tidozzzzz



Hari ke 4


Hari ni biasa jer. Kerja filing lagi. Boring nak mampos. 


Apa yang best hari ni Slumb3r dapat lagi knl kawan baru. Masa hari pertama Slumb3r kenal 2 orang brader degree sama-sama. Gempak diorang! engineering beb! 


Abang Amril dengan Hasmadi. Seronok kenai depa. Banyak pengalaman. 


Abg Adi suke anime macam Slumb3r. Bila dah dapat PC kang, memang pinjam DVD dia burn. Fuh! tak lepak CC dah lepas ni!


Abg Asmadi ni dah tua la gak. Umo 27. Tapi tak kawen lagi. Dia lagi best. Slow but steady. Macam 'masmaun' <== Wing 1 Lvl 3 blok tuah konpem tahu si GAY ni. Tapi abg Asmadi ni sempoi dan Alim. Tak macam masmaun. Time kelas nak baca doa mesti dia cabut g toilet sebab dia tak reti baca doa.


Ari ni Slumb3r jumpa Abg Azril (Bukan Azril Izuan Ramlan yer!) dan Mat. Azril ni dak degree UTP in chemical Engineering. Dia ada exam petang ni. Balik awal tadi. Yang si Mat ni baye Slumb3r. Suke beno nyembang.


Seronok hari ni. Slumb3r rasa enjoy la kerja macam ni. Kawan ramai, kerja boleh rilek2 bagai. Tah la. Tapi boringnye kerja dok ngadap benda sama, memang tak lar..! Boring kot.


Hari ni hari ketiga kami buat kerja filing bagai. Dulu volunteer just 40 orang, sekarang bertambah lagi ramai. Kesian depa, 1 rak 1 orang. tapi takpa. Kerja ramai2 kita banyak komunikasi. Bila banyak komunikasi kami kenal le satu sama lain.


Hui! best lar!.


Yang tak bestnye part nk tegor aweks-aweks kat situ. Sebab ramai jug ayang dah bertunang dan dah berkahwin. Silap tegor kabornye seksual harassment. Tu le nk kena jaga sampai Slumb3r boleh kata tak kenal mane2 aweks kat tempat tu. Just kenal Kak Aini yg ada anak dua tu. Tu pun sebab dia penghuluwati.


Dah la. Boring ngarut2 ni. Nak main game kat CC yang sama ni. Untill next post!

22 Nov 2011

Second Day Working #2

Akhirnya...

Slumb3r rasa satu nikmat sebab hari ni ada la kerja sikit nak buat.

Pagi tadi datang awal gak la sebab terbangun azan subuh dari surau sebelah rumah. sebab awal bangun mestilah awal siap.

Belum pukul 7.30 dah grak dah sambil hirup udara pagi yang segar dan mata yang kuyu dengan harapan dapat la kitorang terus buat sesuatu hari ni.

Sampai2 jer trus capai tag sementara yang dibekalkan semalam. Okay gak la sebab brado2 otai polis bantuan tu  takda usha pelek bila masuk perkarangan LHDN tu dan trus paking.

Ada la beberapa orang baru sampai sekali. Motor pon tak banyak paking macam semalam.

Masuk terus naik tangga dan daki sampai tingkat 5. Oleh sebab pagi tu sejuk, Slumb3r tak rasa la peluh berkuah kat ketiak. Tapi mengah jugalah.

"tumbuk" kad dan terus masuk hall newbie. Ape pagi skirting tu dah jadi macam 'futon' dah. Comfy dan bole la wat selimut.

Pukul 7.50 dah terpacak sampai la luunch pukul 1 tadi tak buat apa-apa just dok melepak je. Bole gak sambung tido tadi.

Usha KWSP kat Greentown tapi tak jumpe, then balik makan kat kedai mamak sebelah CC ni. Biasala dia caz, RM 5.60 tadi.

Balik LHDN pukul 2 then tunggu 40 mint pas tu kami ada volunteer unk buat kerja filing kat tingkt 6. Nasib baik tak jauh, just 1 level je.

Kami 40 orang je volunteer. Kena tulis file ikut syarikat2 kat kawasan jajahan LHDN tu. Pelik2 nama. Slumb3r team dengan Abang Adi tadi buat kerja. 1 row rak tu ada beratus file dan kami kena tulis 1-1. ada 6 level.

Memaki jugalah tadi sebab kalau bagi kerja tu dari pagi tadi agaknye dah lama 1 dewan punye file tadi siap. Team kami tak sempat siap 1 rak. Just siap sampai row 4 je.

Balik jer tadi terus g CC.


Cerita CC


Happening gak CC ni compare yang malam tadi. Slumb3r baru tahu kenapa CC malam tadi caz mahal. Rasanya macam CC ni biasa caz RM1.50 1 jam sebelum pukul 7. Malam tadi Slumb3r datang pukul berapa. Patot caz mahal.

Tapi kat sini sumpah puas hati. Kerusi sofa beb dengan internet connection superb. Check this out.

This is peak time. Lepas ofis hour and musim cuti sekolah. CC ni ramai giler orang, tapi internet speed macam ni.

Okey! Slumb3r bukan nk wat review pasal CC, tapi this is one of the best CC that I have try so far.
At least there is no slow poke internet throughout my time at this CC.

Ah!! kalau ada internet speed macam ni..... Semua game kat Warez tu dah download beb!

 Oh.. Tak balik rumah lagi ni. Masih berpakaian pejabat ni ha. Ujung minggu ni rasanya nak balik kg sebab nak angkot PC and my lovely guitar.

Pc: Dalam happening ni ada perasaan rugi kat sini. Takpe la, tak private nak citer.

21 Nov 2011

First day Working #1

Salam 1 Malaysia

Hari ni adalah first day Slumb3r bekerja untuk negara tercinta. Yeah! I serve my country.



Gerak dari rumah dalam pukul 6 pagi dan sampai di Ipoh dalam keadaan basah kuyup dan meter motor yang rosak. Perjalanan agak okay setiba di Teluk Intan. Tapi selepas teluk intaan keadaan semakin buruk lepas hujan renyai2 di sana.

Belum sempat sampai Tapah Road hujan mencurah2 keladang gandum dan Slumb3r terpaksa menahan tujahan airdari membasahkan baju Slumb3r.

Sampai LHDN dalam pukul 8.03 dan Slumb3r dah dikira lambat ikutkan. Patotnya pukul 8 pagi, tapi terlambat. Ni semua gara-gara hujan. Kusangka mendung sampai Ipoh tapi hujan di Tapah. Gampang tol!

Sampai2 je terus terjah bilik ayor sebab dah lama taha kencing. Punya la tahan sampai nk terkeluar juboq ni. Ehh! silap! tu nak berak. whateva! tapi Slumb3r ingin tekankan pasal kencing tadi.

Nikmatnya tak terkata bila sampai kat toilet tu. Masa tu dah stat bergoyang. Sejuk gilerbabi!

Masuk je lobby LHDN tu, Slumb3r terus rasakan gelombang sejuk menderu2 bak peluru berpandu datang tepat attack tulang sum sum. Kimak!... Slumb3r menggigil nyaris tak terkucil.

Slumb3r kenal 2 org brader masa nak naik lif g tingkat 7. Kami naik sama-sama. Sampai tingkat 7, terus ada makcik bagi punch card dan kami terus punch itu kad.

Kami diarahkan terus turun ke tingkat 5 unk dengar taklimat. Masa tu jam dah dekat 8.30. G la hall tu. Ramai beb orang time tu dah standby unk taklimat. Rasanya kami yg lambat.

HAA! takde maknenye, Taklimat stat 9.30. Tu le janji Melayu. kami dikenalkan dengan penyelaras kami. Ada 2 orang tapi sorang g KL ada meeting just itnggal sorang. Encik Fuzi. Tua, tapi profesional.

Oh! sebelum tu kami kena isi borang maklumat diri dan akuan sumpah. Kami ramai2 terus angkat sumpah time tu gak. Ada sorang mamat dilantik jadi pembaca ikrar sumpah tadi.

Encik Fuzi tu kenalkan kami dengan pembantu beliau iaitu Pn. Maria dan Pn Salasiah. Sumpah friendly giler diorang! Sangat mesra layanan diorang dan rasa seperti dihargai. Tabik spring arr kat diorang!

Pung pang pung pang depa bebel last2kami kena lantik sorang penghulu lelaki dan penghulu perempuan. Oh yea! lupa nk gtaw. Hanya 2 orang non-Muslimjer ada kat situ. Satu brader India ni, Loges kalau tak silap namanya dan Yew. Of course Yew is name for Chinese! Not Indian.

So, Yew ni dilantik sebagai penolong penghulu lelaki dan brader yang nama betul dia pelik tu nak kami panggil Angah tu jadi ketua kami. Semua orang friendly!

Diterangkan secara ringkas pasal LHDN Ipoh dan tugas2 kami. Depa pon tak konfem lagi sebab meeting Encik Rajindran tak balik dari meeting kat KL bersama-sama maklumat kerja kami.

Yang best, kami diberi gaji RM59 1 hari + elaun RM200 sebulan (bergantung pada hari bekerja) dan elaun outstation 1 km 40 sen. Okay gak la. Berbaloi.

Hari ni kami banyak tido je sebab kami takda kerja lagi. Siyes tido. Slumb3r siap boleh gayot tepon lagi.

Last2 masa nak balik tadi depa dok bagi stationary kat kami. Dpt la barang free.

Bilik Sewa


Slumb3r kini menginap di rumah Abang Hafiz (Abg mimi aka Najmi) di Taman meru ape tah kat sini. Tak tak nama taman. Tak explore abes lagi.

Tak menyempat nak sembang panjang ngan Abg Hafiz tu. Sampai sekarang Slumb3r tak tahu nak longgok barang Slumb3r kat mana sebab Abg Hafiz tak cerita lagi Slumb3r dok bilik mana. Tak pe la.

Sekarang Slumb3r kat CC dok update blog. Rumah kosong sebab hosmate abg Hafiz dok hantar tunang dia berubat sebab kena santau. Sedih SLumb3r denga cita dia.

Sekarang CC ni dah nk tutup sebab hanya Slumb3r je guna PC kat sini. Dah la mahal nak mampos. Ah!.. next time la citer. Buat guwa gelabah la siyal mamat ni!//..

20 Nov 2011

Finally dah mermajikan

Beberapa jam sebelum berangkat...
Beberapa jam sebelum aku mengubah nasibku...
Beberapa jam sebelum aku mengubah dunia...

Menyiksa sungguh perasaan ini...
Bila fantasi bertemu realiti...
MUET pun tak sampai tahap macam ni...

Bukan mermadah untuk menghibur hati...
tapi hati mencari isi...
isi yang hilang termanti-nanti...
rupanya tengah shiok studi...
aku jer tak cuti-cuti...
bila dah stat koje Isnin ni...

Salam 1 malaysia. Slumb3r nak update pasal sesuatu yang pada Slumb3r agak remeh la, tapi Slumb3r berazam untuk mengupdate status Slumb3r hari2 selepas Slumb3r dah bekerja sebagagi peon gomen. Jenuh kena sakat dengan kawan2 sebab Slumb3r ni bernasib baik tidak seperti diorang.

Korang untung sebab ada EPF dengan SOCSO. Slumb3r tiada itu semua. Slumb3r memang dibayar RM 59 1 hari, tapi semua tu takda.

15hb November 2011


Pagi2 bukak facebook dan tgk berapa orang wish bithday. Ada la ramai juga. Dah balas wish diorang satu-satu, Slumb3r terus bersiap sebab nak keluar g makan.

Dalam hati ni nak makan KFC, tapi mak tak cakap pun pasal KFC. Mak cuma cakap nak g makan mee rebus kat Mastan Ghani Simpang Empat. Bersyukurlah dari takda apa-apa.

Slumb3r drive masa nak pergi tu. Slumb3r dengar je mak membebel ape tah. Pasal adik ke, makcik Slumb3r tu ke. Tah. Tak ingat.

Sampai2 je seronok tengok orang kat kedai tu melantak sajee je. Turun kereta dan terus menuju meja yang kosong.

Sorang brader tu datang:-

Brader: order makcik, bang...
Mak: bagi ayor sirap kurang manis 1...
Slumb3r: sama la...
Brader: Makan?
Mak: mee rebus tanak tolor 1...
Brader: makan bang?
Slumb3r: cuba teka nak makan ape...

Dengan muke peliknye dan mulut ternganga dia jawab... UH?!

Slumb3r: sama la... tapi mee rebus biase 1...

Tak lama lepas tu dapat call:

*tuttt* (tak tahu nk wat bunyi macam mana sebab ringtone pelik)

LHDN: Helo, bole bercakap dengan Encik Abdul Ghafar Nawi?
Slumb3r: Aperhal kaw tepon aku?
LHDN: Tak arr.. Saje nak inform ko pasal ko dah dapat koje ni ha.
Slumb3r: oh... abes tu?
LHDN: Ko kena melapor 21 haribulan ni kat LHDN Ipoh tingkat 7 pukul 8 pagi.
Slumb3r: Oh... Okay, Isnin ni kat LHDN tingkat 7 pukul 8 pagi?
LHDN: ok, bye!
Slumb3r: bye!

*Perbualan kami yang asal tidak seperti diatas*

Melompat gumbiranya rasa.

20 November 2011

Hari itu adalah hari ini. Pagi 8.30 tadi baru balik dari Ipoh hantar Najmi kat umah abang dia. Najmi offer dok umah abang da sekali. Slumb3r segan la. Tapi boleh je umah dia tu. Takda Masalah.

Najmi berkali2 dok tanya "okay ker ko dok sini?" dan Slumb3r jawab"okay la, takda masalah"

Sekarang dok taip blog sambil pening memikir kehidupan semasa berada di Ipoh tanpa kehadiran internet 3G sebab kawasan situ cuma dpt EDGE je. Boley mati beb!

Paling pedih bila Slumb3r tak dapat bawak PC untuk minggu pertama ni. OWWHH!! DAAAYYUUUM!!



Giler... jem jem!!

Tidak pernah berjauhan lama dengan PC. Even worse Internet. Kimak giler.

Pape jer la. Slumb3r nak pack siap2 la. Nanti2 mengarut.

PS: You should appreciate what you have today. Thank God I still live here today.

17 Nov 2011

Band Scandal...



Salam...

Slumb3r nak buat post pasal birthday celebration (yer ke?! hahaha), tapi malas la. Slumb3r nak cerita pasal 1 band oversea dari Jepun ni.

Semua awekss...

Yeah!...

Dari lead, vocalist, bassist, drummer semuanya aweks Jepun.

Compare dari Girl Generation SNSD, wonder girl ape ape tah lagi yg Korea punye group singer tu, Slumb3r lebih prefer lagi yg ni.

Korang kena layan video ni, sumpah boleh membuatkan anda merasa ejakulasi multiple diorang mempunyai kelebihan sendiri. I wish kat Malaysia ni ade la macam ni. Tapi mungkin hanya mimpi.

Mana taknye, kalo main muzik ni katanya sokong yahudi, lagha, tak elok la bagai.

Jangan la jumut sangat. Dah la, Slumb3r dah melalut nih.

Jgn faping plak lepas tgk video neh sebab vocalist dia mempunyai gigi yang pelik. Hahaha!

Ps: riso plak tgk diorang melompat2 pakai skirt masa wat video clip ni. Bantai terselak, nampak panties diorang. HAHAHAHA!

14 Nov 2011

Street of Uptown - ACAB

*Pergi bawah post ni, dan tekan play dulu bagi dia buffering, baru baca post ni*

Slumb3r fan ACAB sewaktu depa dok jadi skinhead. Tapi sekarang depa dah dok tuka indie. Lagu depa best. Suara vocalist unik.

Bukan itu sahaja, bahkan lagu depa senang je nak main.

Slumb3r dapat tab dia dari sini. Tapi peringatan ye, format guitar pro. Korang kena install guitar pro unk main lagu ni guna tab yg Slumb3r beri link tu.

Just click SINI untuk dapat tab tu. Boleh layan la

Dah citer pasal tab, kita citer pasal lirik. Lirik dia simple je. seperti dibawak

ACAB- Street of Uptown



Drank in a pub on a Saturday night
Me and the boys were feelin` alright
Then we walked the streets feelin` loads of pride
Proud with our roots and our way of lives...




Stood some geezers tried to steal the night  
Stared at us, tried to pick a fight  
Me and the boys were waiting for the start
As we prepared for an aggro, oh! what a night....


That`s the story of how our lives go
We have been treated like a bunch of snucked up fools
Scorned by many, understood by few  
There`s not much things left for us to do
 
Don`t wanna go back to dark days of mine  
Where i`ve gone too far, i could`ve killed someone
But i don`t wanna sit down behaving like a cunt  
While watching my mates doing the best they can

In the streets of uptown
Streets of uptown
It is our ups and our downs.....
And it goes around and around....

In the streets of uptown
Streets of uptown
It is our laugh and our tears
And it will last for years......

Copied from MetroLyrics.com.
 
Okay. Setel bab lirik, ni la hasilnya. 
 
video
 
Slumb3r tahu, suara Slumb3r tak sedap. Susah beb nak nyanyi sambil main gitar. Sape-sape bleh wat tu gempak beb.

Ni lead, kalau rhythm Slumb3r rasa boleh lagi nyanyi.
I need to work hard on this more.

PS: pada masa  ini aku sedang berjimba di Ipoh bersama kawan2 aku. Post ni dah di jadualkan.

13 Nov 2011

Saiful Nang Kritik UiTM Melaka!

Salam...

Sentap mak!! Sentap mak!!...

Idola Mak ktitik UiTM tempat mak belaja nok!!..

******************************************
Ehem!!...

Ni bukan masa nak memondan ye kawan2. Tadi Slumb3r tengah online dah tiba-tiba news feed terpampang benda ni.



Fuh!... Sentap tak sentap la. Slumb3r tahu pertandingan ni. Sebenarnya dah lama pertandingan ini di war warkan... mungkin SN baru dapat. Takpalah.

Tapi apa yang dikata SN tu memang betul. Dia lagi sentap dengan UiTM tu. Katanya macam ni:



Tapi apa yang Slumb3r terkilan la, mungkin pihak UiTM terlepas pandang tu kot. Slumb3r tahu sebab salah seorang jawatankuasa pengajur pertandingan tu pensyarah Slumb3r.

OOOH eemmm GIIH!

Sentap la jugak. Tapi ni akan membuatkan kita luaskan otak untuk berfikiran lebih matang dan lebih detail.

Slumb3r masih rasa ni human eror. Diorang terlepas pandang. Tapi rasa mustahil. Fakulti AD adalah paling terbesar kat situ, takkan diorang tak tahu etika pasal seni kreatif ni.

Ape2 je lah. Yang penting korang nilai sendiri.

12 Nov 2011

I feel really stupid...

Salam...

Slumb3r tak buat apa-apa hari ni cuma donload game dan cover lagu.

Petang tadi masa tengah cari lagu Janji- Akim untuk dicover, Slumb3r ditelefon oleh orang opis Mynews Hub.

Rasa bodoh dan bebal menyelubungi diri ni kerana BODOHNYE Slumb3r jawab soalan dia.

Perbualan kami lebih kurang macam ni,

MynewsHub: Assalamualaikum, sy dari MynewsHub. Boleh saya bercakap dengan Encik Abdul Ghafar?
Slumb3r: Ya, saya bercakap. Ada apa ye encik?
MynewsHub: Hari tu Encik ada hantar resume untuk jadi wartawan kan kat kami?
Slumb3r: Ya ada. Kenapa ye cik?
MynewsHub: Oh. Cik Ghafar memang minat ke nak jadi wartawan?
Slumb3r: Ye! saya memang minat! tapi saya takda bakat menulis la cik. Minat je ada. Dulu masa kat U dulu saya dapat jadi wartawan pon saya tak tahu kenapa.
MynewsHub: oh, takpa. Menulis boleh di-train. Tapi Cik memang minat la ye?
Slumb3r: yea! Minat giler babi!
MynewsHub: Encik minat menulis? Sekarang encik menulis ke?
Slumb3r: Ye, saya menulis kat Blog saya.
MynewsHub: Blog? Boleh saya tahu blog encik?
Slumb3r: Slumberstory dot blogspot.com... nama dia unik sikit, sebab bukan slumber, tapi huruf E tu tukar jadi nombor 3... (Dalam hati, ape bongok beno aku cakp ni?... Ahh! takpe... panik punya pasal, hembus...)
MynewsHub: Oh... Okay... takpe... Encik menulis pasal apa? politik ke........ (belom sempat abes ckp, Slumb3r dah potong)
Slumb3r: Minat... Memang minat... (Siyes minat... TAPI... *continue je la baca*)
MynewsHub: Oh, kalau macam tu sebenarnya kami nak interview bermuka. Sebelum tu kami interview fon dulu, takpe ke? Encik kerja ke sekarang?
Slumb3r: Eh! takpe! Saya tak kerja sekarang. Free ni ha. (sambil mencabut wayar chord gitar dan meletak gitar atas rak dan berlari mencapai wayar charger telefon)
MynewsHub: Oh. Jadi encik minat politik? saya nak tanya beberapa soalan ye boleh?
Slumb3r: Boleh, takda masalah.
MynewsHub: Encik ada dimana ni?
Slumb3r: Rumah di Perak kat Bagan Datoh, Tempat Zahid Hamidi (Slumb3r tak tahu apesal ni yg keluar. Panik kot.*HAHAHAHA!*)
MynewsHub: Siapa ye presiden UMNO sekarang?
Slumb3r: (Dengan spontanya jawab) Entah la. Saya tak ingt la. (*Waktu post ni ditulis, sudah teringat jawapan yang sebenar unk semua soalan dia tadi. Terasa bongok beno sebab main hembus jer tadi*)
MynewsHub: Aik! kata minat politik, takkan presiden UMNO pon tak tahu.
Slumb3r: Tak pasti. Tapi bukan Najib <==== (Siyes betol2 tak pasti!) 
MynewsHub: Aik!! abes najib tu sape?
Slumb3r: Najib tu Perdana Menteri. Dia bukan presiden UMNO. (Serius I feel DUMB after this question being asked. The answer is Dato' Sri Najib Bin Tun Abdul Razak.)
MynewsHub: Oh. Okay. Kalau macam tu, siapa presiden DAP?
Slumb3r: Lim Guan Eng (Jawapan ni pon salah, Sebenarnye bapak Lim Guan Eng tu ha presidenye)
MynewsHub: Oh. Presiden PKR siapa?
Slumb3r: Anuar Ibrahim

After a while of silence in the phone, Slumb3r pon tengok la fon, tak ape pasal line tak betol ke hape. Patiently wait for him to call again.

Dia talefon lagi, tapi kalini suara pulak macam robot. Slumb3r cakap la tak clear. 30 saat je dia cakap bahasa robot tu then fon diletak.

Dia telefon lagi, perkara yg sama terjadi. Lepas tu dia tak telefon sampai lah sekarang.



************************************************
To tell the truth, Slumb3r rasa bongok gila sebab semua soalan tu Slumb3r dapat jawab hanya beberapa saat lepas dah terlepas cakap tadi. SERIUS!!

Rasa bebal, bodoh dan stress. Macam mana 3 tahun Slumb3r dok 1 bumbung dengan bebudak yg belajar political science ni boleh tersilap jawab soalan tu?

Takpa lah, kalau ada rezeki, dapat la tu. Tapi memang minat gila jadi wartawan. Itu yg pasti. GILER BABI PUNYE!!

ps: kenapalah aku panik tadi... Spoil betol...

Solar Vs. Nuclear power part 3

Slumb3r menyokong tindakan kerajaan sekiranya mahu membuat loji nuklear untuk menjana tenaga elektrik kerana banyak faktor.

  • Kos berpatutan
Walaupun kos untuk membina satu loji adalah mahal berbanding solar tetapi perlu diambil kira juga faktor-faktor yang lain seperti cekap tenaga dan cekap ruang. Ia tidak dipanggil mahal sebab ada sebutan yang lebih mulia daripada mahal iaitu, berpatutan.
  • Risiko
Risiko untuk kebocoran radiasi adalah tipis. Dalam dunia ni cuma ada 3 kemalangan besar yang pernah dilaporkan oleh media kerana pertama sekali pencemaran radiasi. Bila pencemaran radiasi banyak lah masalah lain yang datang seperti pencemaran persekitaran, kesihatan.

Tragedi Chernobyl, Three Mile Island dan yang terbaru tahun ini adalah Fukushima Daiichi di Jepun. Selain daripada Chernobyl, tiada kes kematian akibat pendedahan terhadap radiasi berlebihan dilaporkan. Ini rasanya dah cukup menunjukkan bahawa tenaga nuclear adalah selamat digunakan.

Bahagian risiko ini adalah yang paling panjang perlu dijelaskan kerana ramai orang berpendapat bahawa risiko yang dihadapi adalah besar berbanding manfaat diperolehi. Ini adalah tanggapan yang salah.

Antara negara yang menggunakan tenaga nuklear ini adalah negara kapir Amerika, negara komunis China dan Rusia. Kemalangan di loji nuklear dalam dunia ni 2/3 adalah dari negara kapir laknat Amerika. Kenapa negara2 lain kurang kecelakaan? Entah la.

Ibarat kata pepatah, lagi besar periuk, lagi besarlah keraknya. Begitulah apa yang boleh disamakan kat sini. Banyak faktor boleh menyumbang kearah kemalangan di loji nuklear antaranya ialah human error.

Human error adalah perkara yang tidak boleh dielakkan. Dalam politik, pembinaan, media dan segala2 yang diurus mahluk namanya manusia takkan terlepas daripada ni. No man perfect!

Jangan risau. Semakin hari, teknologi semakin maju dan banyak kajian telah dijalankan untuk menjadikan loji2 nuklear ini selamat digunakan. Peratusan kecelakaan loji nuklear semakin berkurangan dari tahun ke tahun.

Bahan buangan juga diselengara dengan baik. Dunia dah maju beb!
  • Cekap ruang
Tak perlukan kawasan yang luas untuk beroperasi. Tidak seperti solar panel. Malam, mendung, ujan, senang citer bila2 pun boleh beroperasi tak macam solar panel.

Bekalan elektrik konsisten dan mampu bertahan lama sebelum bahan bakar ditukar ganti. Paling cikai pun, setahun sekali tukar. Itu pun ikut keperluan. Ada yang 20 tahun baru tukar. Ikut kapasiti penggunaan la.
  • Cekap tenaga
Penggunaan loji nuklear ni adalah sangat cekap tenaga kerana tenaga yang dihasilkan sangat baik dan tiada pencemaran dilakukan. ZERO carbon emission to the atmosphere. Clean air people!


************************************************************************
Benda yang kita takut ialah kerana benda tu kita tak tahu. Macam bergaduh. Kalau korang tahu teknik dan cara yang betul untuk self defense, mesti korang berani.

Meh Slumb3r cerita sikit macam mana loji nuklear ni beroperasi.

Masa fizik form 5 kita ada belajar pasal radio aktif kan? Slumb3r masih tertanya2 ape bende radio aktif tu. Adik Slumb3r ni pandai. Budak matrix. Beliau guna explanation yang simple.

Radio aktif adalah haba panas (tanpa api) yang dilepaskan oleh bahan radio aktif. Contohnya macam sinaran matahari. Kesan panas itu dilepaskan dalam bentuk gelombang. Gelombang sinaran dalam dunia ni yang Slumb3r tahu ada 3. Alpha, Beta dan Gamma.

Sinaran Alpha dan Beta ni tidak berapa bahaya berbanding Gamma kerana dua2 sinaran tersebut adalah sinaran yang lemah. Contohnya Alpha ni boleh ditahan sinarannya menggunakan kertas sahaja manakala Beta adalah sinaran boleh ditahan menggunakan batu dan seumpamanya tapi Gamma tidak.

Gamma perlu dihalang menggunakan 1 tembok tebal 7 kaki yang dibuat menggunakan plumbum. Ini kerana plumbum ni mempunyai molekul yang besar. Ia boleh menghalang sinaran radiasi Gamma.

Makenisma loji nuklear sama macam empangan hydroelektik dan loji thermal yang lain. Apa yang membezakannya ialah bahan bakar yang digunakan untuk menghasilkan tenaga. Macam loji nuklear, mestilah bahan nuklear. Empangan hydroelektik, air dan loji thermal pula guna arang baru, minyak atau gas asli untuk menghasilkan elektrik.

Mekanisma pergerakkan loji nuklear

Loji nuklear ade berbagai spesis. Ada yang guna coolant tower, ada yang guna water coolant. Slumb3r nak explain yang tak guna coolant tower.


Sementara nak tunggu video ni load, apa kata korang baca dulu ni.

Perkara yang paling utama ialah turbin. Tubin adalah gabungan wayar kuprum yang digulung untuk menghasilkan elektrik dengan memotong aruhan magnet. Bukak buku fizik form 5 kalau nak tahu macam mana DC beroperasi dan macam mana nak tukar DC ke AC.

Aruhan magnet yang terpotong itu akan menghasilkan arus elektrik yang terus a.k.a direct current (DC) dan tidak boleh digunakan oleh kebannyakkan perkakas elektrik dirumah, maka sesuatu benda dinamakan kapasitor (kalau tak silap) digunakan untuk mengubah dari DC ke AC (alternate current).

Turbin itu digerakkan oleh wap air bertekanan tinggi yang terjadi bila air biasa telah dipanaskan oleh "air berat" atau 'Heavy Water'. Air ni bukan air biasa. Air ni berat sikit 10% berbanding air biasa kerana kandungan Hydrogen yang lebih untuk menyejukkan reaktor nuklear.

Heavy water tadi dipanaskan oleh teras nuklear atau 'nuclear core' yang mana nuclear core itu mengandungi beberapa siri lapisan rod yang panjang2 berisi pallet uranium sebesar ibu jari kaki seorang berumur 20 tahun.

Seketul pallet itu boleh tahan selama setahun untuk sebuah rumah. Ianya juga menghasilkan kadar radiasi yang selamat sebelum diletopkan dalam nuclear core tu.

Okay!

Korang kena tahu collision theory untuk memudahkan fahaman terhadap makenisma loji nuklear ni terhasil. Slumb3r nak explain panjang. Tapi takpe la, harap korang faham.

Uranium adalah bahan radio aktif yang sama seperti kepingan seramik yang lain. Batu je kot. Tapi uranium sangat tidak stabil. Dia tak stabil sebab sifat alamiah dia macam tu. Uranium adalah benda yang kedua paling tak stabil selepas plutonium dan banyak digunakan oleh loji nuklear dalam dunia ni.

Nuclear diffusion adalah proses dimana sejumlah tenaga dilepaskan kepada bahan radio aktif (uranium) dan menghasilkan chain reaction yang berterusan. Chain reaction tersebut menyebabkan sejumlah tenaga dikeluarkan secara berterusan dan diffusion tadi telah melepaskan tenaga dalam bentuk haba.

Tu la sebab kenapa loji nuklear panas. Tu sebab loji nuklear perlukan sumber air yang banyak. Tu sebabnya kenapa kebanyakkan loji nuklear dibuat berhampiran sumber air seperti tasik. Semua sebab nak sejukkan benda yang panas tadi.

Cuba korang fikir. Mana pula pembebasan gas karbon?

  • Risiko kebocoran
Kebanyakkan risiko kebocoran adalah kerana kegagalan sistem penyejuk untuk menyejukkan nuclear core. Pam rosak, tekanan meningkat, sistem penggera gagal berfungsi menyebabkan radiator sokongan tak boleh gerak.

Untuk mengelakkan semua itu menjadi semakin buruk, nuclear core itu kena disejukkan dengan kaedah semulajadi dengan mengalirkan bahan radio aktif tadi ke sumber air yang terdekat.

Bila dah alir, tu yang pencemaran terjadi. Di Chernobyl tu lambat bertindak menyebabkan meletop. Makin buruk kesannya.


Conclusion

Tuntasnya, loji nuklear ni sangat kos effektiif. Bahan bakar tahan lama mampu sampai ribuan tahun, TIADA pembebasan karbon keudara, TIADA lapisan ozon yang terhakis. Selamat dan tenaga dihasilkan sangat cekap.

Sekarang korang dah tahu kenapa Slumb3r support kalau gomen buat loji nuklear kat Malaysia ni. Tapi buat sementara waktu ni kita terikat dengan perjanjian Kyoto lah, ASEAN la, PBB la, IAEA la menyebabkan usaha untuk Malaysia menjadikan loji nuklear satu realiti itu terbantut.



Slum3br nak mintak maaf sekiranya bahasa Melayu bercampur baur dengan bahasa Inggeris kerana ni lah dilemma first batch PPSMI tahun 2003. Kami ada masalah untuk menerangkan apa yang kami paham kedalam bahasa Melayu sebab sebutan-sebutan yang kami belajar adalah dalam bahasa Inggeris.

Dengan itu, tamatlah versi penulisan penyiasatan oleh Slumb3r. Sekian.

Courtesy of:
Wiki- Nuclear power
Wiki- Nuclear and radiation accident
Wiki- Nuclear technology portal
Solar are cheaper than nuclear
Nuclear power education
Wiki- Nuclear fusion theory

10 Nov 2011

Solar Vs. Nuclear power part 2

Bahagian pengenalan sudah diceritakan dibahagian 1 Solar Vs. Nuclear power.

Sekarang kita ketahui mengenai tenaga Solar.Slumb3r tanak cerita pasal tenaga suria ni secara global, cukup kita kupas hanya di Malaysia.

Janakuasa suria yang pertama dibangunkan di Marak, Sabah pada Tahun 1995 oleh gomen Malaysia dan Jepun. Pada masa itu penggunaan PV atau panel suria jenis Photovoltaic telah digunakan. Ia boleh menghasilkan sehingga 100kw.

1 panel suria berkeluasan 1 x 1 kaki boleh menghasilkan sehingga 12 watts. Cuba fikir, 1 rumah biasanya menggunakan kira2 3kw maksimum. Kalau nak supply 3kw, korang kena capai 250 kaki panel suria. BESAU!!

Kat Malaysia ni penggunaan tenaga elektrik di semenanjung sahaja pada tahun 2009 dah cecah 14245 megawatt, berapakah panel suria yang diperlukan untuk supply hanya di semenanjung pada tahun 2009 sekiranya 1 kaki persegi boleh supply kira2 10 watt elektik?

Well. Do the math. Slumb3r cakap terus terang yang Slumb3r tak reti nak kira melibatkan mega mega ni.

Lect Slumb3r cakap kalau nak supply 1 Malaysia ni koman-koman nak kena ada panel solar seluas negeri Kedah. Untuk pengatahuan semua, negeri Kedah berlekuasan, 9 425 km². Kalau macam tu, orang Kedah nak dok mana?!

Nampak tak rasionalnye?

Tertanya-tanya juga ye, macam mana panel suria ni boleh menghasilkan elektrik?

Korang mesti tahu macam mana dinamo menghasilkan elektrik? kalau tahu, at least senang sikit nak faham. Ini kerana apa yang Slumb3r nak cerita ni berkaitan antara Kimia dengan Fizik. (both subject is needed in engineering field)

Okay. Panel suria yang popular ialah PV (photovoltaic) panel. Ia dihasilkan secara komersil oleh beberapa syarikat besar antanya ialah Sanyo dan Kyocera.

PV terdiri daripada beberapa lapisan antaranya kaca dan bahan kimia tertentu untuk menghasilkan tenaga.

Cuba fikir, macam mana tumbuh-tumbuhan mendapat tenaga dari cahaya matahari untuk proses fotosintesis?

Cahaya matahari mempunyai 'Photon' (bukan photon canon macam red alert 3 ) yang memberikan cas tenaga dalam betul ion negatif. Ion negatif yang dihasilkan akan bertindak balas dengan bahan kimia tadi seterusnya menyasarkan elektron lebihan ke proton yang bercas positif.

Fizik mengajar kita bahawa proton bercas positif ini tidak bergerak dan tidak menghasilkan tenaga. Hanya ion negatif yang dalam bentuk electron sahaja bergerak dan memberi tenaga. Konsepnya sama macam bateri sel basah, tapi bateri sel basah ni tidak menggunakan photon dari matahari dan menggunakan elektron yang bebas bergerak dalam bentuk cecair yang dikenali sebagai garam dalam bahasa pasar atau substance yang ada tambah 'ate' macam sulphate.



Bila cas negatif lebihan ni terhasil, maka ia akan mencari pasangannya yang bercas positif untuk menjadi neutral kembali. Kalau ketika proses penyah cas terjadi dan kita letakkan wayar sepanjang perjalanan electron mencari proton dan letakkan mentol diantara wayar tu, sudah tentu arus akan terhasil. Arus tersebut dikenali sebagai elektrik.
 
Ish! susah beno nak explain! kome tengok jer la video ni kalau tak faham.

Kat Malaysia ni semakin banyak kajian untuk menggunakan panel suria ni dilakukan tetapi penggunaannya masih terhad kerana mungkin kurang pendedahan kot. Entahla.


Courtesy of:
Solar Panel Company

Wiki- Negeri Malaysia
Wiki- Solar panel