19 Sep 2011

Single wedding but double couples

Salam...

To day is not my study's day although tomorrow is my first and final paper for this semester and my diploma. After this paper done, there is no rest for me until my final research paper present.

Hahaha...

Just for a thought in mind...
Enjoy this picture...

Sedang update secara berkala weblog Slumb3r. Boleh dapat tgk kat slumb3rstudio.wordpress.com

16 Sep 2011

Mentor Saya

Mentor for blogging is needed!

Slumb3r boring hari ni walaupun hakikatnya banyak kerja yang tertangguh yang perlu disiapkan.

Slumb3r ada job wedding hari sabtu ini dan perlu menyusun jadual dengan sebaik-baiknya sebab minggu depan dah final paper. Research tak buat lagi cuma dah hantar proposal dah. Tu pun tak dapat feedback lagi dari lecturer sebab mungkin sibuk kot hujung2 sem ni.

Slumb3r nak tulis pasal mentor Slumb3r. Beliau seorang yang sangat disegani sebagai guru dalam bidang fotografi. Berlatarbelakangkan golongan petani, beliau sangat Slumb3r kagumi. Slumb3r banyak belajar pasal fotografi dari dia lah. Bukan dari segi teknikal, tetapi dari segi teori bisnes fotografi.

Family Slumb3r hanya sebilangan sahaja yang biasa dengan DSLR atau kamera digital. Pada diorang kamera hanya bila perlu ketika ada majlis untuk tangkap gambar kenangan. Walaubagaimanapun, penggunaan kamera dah canggih sekarang dan user friendly. Budak-budak kecik pon boleh guna dah.

Terus terang Slumb3r katakan, Slumb3r belajar teknikal hanya semenjak Slumb3r ada SLR. Sebelum itu kamera yang ada adalah kamera kompak. Itu pun dah hilang lama dah. Maka adalah lebih baik kalau Slumb3r main kamera SLR bila dah ada seketul.

Mak Slumb3r pernah kata dulu masa mula-mula Slumb3r nak main kamera masa part 3 (by that time beli SLR sebab ada subjek foto communication), ungkapan yang melekat sampai sekarang adalah

"Fotografi adalah hobi yang sangat mahal"

And yess indeed, memang mahal.

Bagi mentor Slumb3r, bila hobi ini mahal adalah lebih baik sebab tak semua orang mampu beli kamera ni dan secara otomatik benda ni boleh jadi bisnes. Apamacam? ada bran?

Slumb3r sahut cabaran mentor Slumb3r itu dengan keazamaan yang jitu yang tidak berbelah bahagi.

Lagi satu, mentor Slumb3r banyak beri motivasi kepada Slumb3r untuk tidak giveup. Seperti mana korang sedia maklum baru-baru ni Slumb3r telah ditimpa kemalagan hardisk Slumb3r. Sangat sakit. Tapi Slumb3r rasa ini takdalah sakit mana seperti cabaran yang mentor Slumb3r hadapi sebelum dia berjaya seperti sekarang.

Beliau merupakan bekas penyarah di Lim Kok Wing Universiti. Beliau mengamalkan sikap 'Kiasu'. Kiasu adalah budaya orang cina bermaksud takut jatuh.

Yeap! indeed!

Itu adalah salah satu faktor kenapa mntor Slumb3r ini sangat bersungguh2 mengejar cita-cita sebagai fotografer setaraf profession profesional yang lain.

Slumb3r selalu dicemuh kerana ada cita-cita yang boleh dikatakan cita-cita kolot. Cita-cita Slumb3r jangkamasa panjang adalah memiliki syarikat printing sendiri. Slumb3r minat design tetapi biasanya design Slumb3r perlu ada dalam bentuk hardcopy. Maksudnya nak kena print lah. Jadi, demi mengejar cita-cita sebagai seorang designer sebetul2 designer, Slumb3r kena ada benda2 dari A- Z pasal designing sampailah design tu jadi kenyataan!

Slumb3r banyak tahu pasal mentor Slumb3r ni dari buku yang beliau tulis. Sangat adore dia. Teringin nak jumpa dia. nak interview dia pasal motivasi diri. Wah!! teringin giler.

Tapi siapalah Slumb3r. Seorang pelajar Diploma yang meminati bidang fotografi dan seorang amatur dalam bidang fotografi. Kalaulah dia baca entry ni, mesti dia tahu yang Slumb3r ni adalah fotofag yang meminati hasil kerja, cara kerja dan sikap beliau yang profesional itu.

Macam mana Slumb3r boleh jumpe mentor Slumb3r ni?

Slumb3r dikenalkan oleh housemate merangkap roomate Slumb3r, Najmi. Dia yang kenalkan Slumb3r dengan dia adalah dalam awal tahun ni.

Seeeeee!

Muda giler Slumb3r dalam bidang fotografi ni!

Bercakap pasal tu, Slumb3r nak share link beli buku yang ditulis beliau kat sini. Buku tu harga RM 85 siap pos lagi. Mungkin harga dia dah naik. Sebab dulu mula2 Slumb3r beli on9 harga dia RM 80 je.

Memang berbaloi beli!

Slumb3r suka baca buku2 'living proof' aka 'bukti hidup' ni. Korang jangan risau la. Mentor Slumb3r ni tak amek 1 sen pon untung dari buku ni. Korang cuma bayar kos print buku ni dan untung disalurkan ke rumah kebajikan yang dinaungi oleh mentor Slumb3r ni.

Ni la buku dia yang Slumb3r ada. Nama mentor Slumb3r tu ialah Saiful Nang. International photographer dari Malaysia.


Yess... Walaupun beliau tak tahu yang Slumb3r ni minat nak jadi fotographer macam dia sampai menganggap dia ni mentor dan beliau pon tak mengaku Slumb3r sebagai anak murid beliau, Slumb3r pedulik hape!

By the way, final word for today:


Kalau belajar sesuatu biarlah berguru. Senang ilmu nak masuk.

ps: ce tengok keyboard Slumb3r tu. Sapa boleh taip guna keyboard tu memang terer... hahaha!!


Link nak beli buku kat sini

13 Sep 2011

Sedih Hati membelengu diri

Salam 1 Malaysia...

Slumb3r sudah mahu grad diploma. Hari ini berlangsungnya kelas terakhir untuk semester ini dan pengajian diploma ini.

Semalam pula adalah kelas silat terakhir untuk diploma ni. Slumb3r sudah dapat 5 buah (bukan buah pekida taksub, Buah kat sini refer kepada teknik) senjata pendek (pisau) dan buah Silat Cekak yang ke 21 dan terakhir, Buah Siku Potong.

Sangat excited semalam dapat complete silibus matapelajaran buah umum dan dapat buah terakhir. paling excited biler dah dapat teknik menangkis serangan menggunakan senjata panjang (tongkat) dan pendek (pisau). Rasanya dah makin berani seh untuk menghadapai kehidupan di dunia yang penuh pancaroba.

By the way, notthing to wrote anymore. Just an update on my work schedule.

-Besok hantar assignment BBM aka translation.
-20 September 2011 ade final paper Translation.
-24 September ada dinner batch
- VIVA tak tahu bila nak buat

Itu update pasal study, pasal work ni just tak banyak tapi mampu menjadikan kepala otak ni tensi.

-Hardisk total lost, tak dapat recover pape.
-Gambar akak leha masih dalam proses. Tertangguh sebab terlampau sibuk.
- 17 September ini ada shooting wedding. Tapi clash dengan kenduri anak makcik.

Tak banyak benda yang berlaku. Cuma sedih sebab banyak kenangan manis semasa diploma ni yang tak dapat dijual beli.

Seperti kata orang jepun:

Subete no watashi no yƫjin ni wakare o...



*Ni bukan official punya cerita*
*Touch 2011 punya update bakal menyusul*

7 Sep 2011

Cegah kemungkaran~

Salam hari hari semua.

Malam tadi Slumb3r berpeluang layan video yang super nova gempak sampai infiniti. Wayang citer KL GANGSTER.

"Ini sayor 1 kilo 3 ringgit lu mau juai ka?"

Terbaek beb~

Tapi kalau nak cerita pasal movie critique ni boleh buat 1 esei macam citer PGL dulu. Slumb3r mampu buat movie review mega-mega.

Tapi buat masa sekarang kiter bukan citer pasal langsi2 neh. Try la tgk video langsi bawah ni.


Video ni adalah gambaran 1 rompakan bersenjatakan parang di sebuah restoran kedai mamak kat seksyen 15 Shah Alam. Banyak kerugian ade.

Dari pemerhatian mata ini, penyamun2 ni memang bersenjatakan parang, besi pemukul dan kepala sangkut helmet. Laptop habis licin dengan 1 cash register. Dengan bermodalkan gertak dan acuan parang tanpa ape2 aktiviti fizikal diorang dapat duit hasil titik peluh orang lain.

Berputih mata tengok harta yang dicari bukan 1 @ 2 hari tu hilang depan mata. Orang2 kaya boleh la kata:

"Polis kata kalau berlaku kes macam ni, nyawa lebih penting dari harta"
"Kaw dah cukup ke amal ibadat neh? nak mati ke?"
"Biar la kite doa je orang2 macam ni supaya sedar"
"Dier ramai dan dier ada senjata"

Yes! orang2 kaya!

Kenapa kaya?

Sebab duit senang nak cari katanya. Sebab harta dunia sementara. Sebab dia kata dirinya terlalu beharga.

Teorinya senang je.

Korang dah tahu bawak kereta laju2 tu boleh membunuh, tapi korang bawak jugak. Kenapa?
Korang tahu merempit tu bahaya tapi buat jer. Kenapa?

U see the metafora used?

Korang tak tahu biler nak mati? korang tak tahu bila nyawa nak kena ambik. So, kalau tak defence diri pertahankan hak sendiri sape nak pertahankan? Chill la der, lu idop ke, lu mati ke tu bukan urusan lu der. Tu urusan tuhan.

Nabi kita ajar kalau nampak kemungkaran cegah guna tangan. Tak boleh baru guna lidah. Tak boleh gak baru guna hati. Tapi ingat, kalo guna hati itu adalah selemah-lemah iman.

Tak payah Slumb3r nak explain banyak2 pasal ni. Cukup la mase post Bersih 2.0 tu dah explain.

Sebelum nasi jadi bubur, baik belajar something.
Sebelum kaw mati katak kena tetak, baik belajar something.
Sebelum kena rogol, baik belajar something.
Sebelum kena pijak, baik belajar something.

Kalau kaw suka tengok anak2 Melayu jadi samseng, kalau kaw suka tengok bangsa kaw kena tindas, kalau kaw suka tengok orang Melayu makan duit haram, teruskanlah dengan sikap tidak ambil peduli.

Tuhan beri kederat kat aku bukan untuk aku enjoy travel 1 Malaysia dan merosakkan dunia. Tuhan beri aku kederat untuk aku buat sesuatu. Sesuatu yang mega.

If I were there, walaupun diorang ada parang dan pakai helmet bukan dia tak boleh mati. Walaupun dia bawak pistol sekali pun, ade ke jaminan yg dia tak ape apekan mangsa? Ada jaminan ke yg dia nak ambil harta kita dan pergi tanpa apa-apakan kita?

The answer is NO!!

Belajar la self defense. Trust only to God. Only Him can decide death or alive for us.

6 Sep 2011

It's in my blood!~

Salam Hari Selasa Semua!

Slumb3r dah mula nak mati sebab kepenatan. Event kat Melaka unk projek paper Slumb3r dah mula. Lepas bulan 9 ni dah clear kepala otak just tinggal MUET jer sangkot kat Melaka.
This post cuma nak sentuh sikit lagi pasal event TOUCH 2011 ni. Tadi tengah hari ade final meeting unk event ni. Semalam Slumb3r g tolong uruskan unk Malaysian Book Of Records (MBOR). Buat pengetahuan semua kami berusaha untuk memecahkan rekod Malaysia untuk kolaj foto terpanjang dalam Malaysia. Total gambar yang ade 30, 000 ++. Konpem kitorang dapat pecahkan!

-*****************
By the way, Slumb3r baru lepas cuti raya kat Johor.

Client dah desak2 nak gambar. Slumb3r tengah usaha ye Leha~~ Mintak ampun ya amat!!
Hardisk dapat news dalam kamis atau jumaat ni. Tak tau macam mane lg nak buat. Gambar yg ade ni masih dalam proses editing. Slumb3r kalau boleh nak bagi gambar yg Slumb3r tangkap sendiri dan bukan gambar orang lain.

This is passion~ Tapi korang nak cepat. Tengok la macam mana nak buat.
*****************

Haha~...

Teringat cerita masa raya. Rumah bapak Slumb3r penuh dengan sedara mara la macam biasa. Kakak Slumb3r balik. Slumb3r suka bergaul dengan anak sedara dan cucu-cucu (YES! cucu! They called me Atok Apai!)

Cucu kakak Slumb3r la. So, diorang kena panggil Slumb3r atok la kan sebab nenek diorang kakak Slumb3r.

Maka terbitlah 1 perbualan selepas tengok 2 orang anak dare ni dok depan lappy lame giler babi!. Kalau main game takpe la gak dengar dme gelak2. Sekali rupenye diorang ade blog. Tu pun dengar dari cucu sulung Slumb3r, Daniel.

Daniel: Tok Pai taw tak Lisa punyer blog?
Slumb3r: Tak la pulak. Dier ade blog ke?
Daniel: Ade je. Kalau Tok Pai terer, carik la blog diorang. Diorang senyap2 je blogging.
Slumb3r: Yer ke? Bagus la. Lepas ni pandai la aku carik blog diorang.

And guess what?! DAH JUMPA!!

Dengan menggunakan teknik research yg sama digunakan untuk menyelidik blog budak prempuan hilang dara masa umo 14 tahun (Dier dah insaf. Jangan hina. Dah berapa puluh kali dier tuka nama blog, tetapku jumpa) maka Slumb3r pun terjumpa blog Lisa dan Bebi Ja.

Blog Lisa

Blog Bebi ja


Last word from me~

*Korang share sudah dengan cakpai/ tokpai, Bukan aku nak nganjing, tapi saje nak tahu berita korang sebab kiter ni jarang2 jumpe ye dok?~! Tak payah nak nyorok sangat la~~*