13 Dec 2015

Baru aku tahu kenapa Dato Sri Najib ni tak endah kritikan...

Aku nak taip bende ni semalam. Tapi malangnya semalam aku sangat tak produktif. Senang cerita aku memang semedang tak produktif la kalau aku balik kampung ni. Tak mengapalah, bukan ini yang mahu aku ceritakan. Ini semuanya terjadi setelah aku mendengar ucapan penggulungan oleh Dato Sri Najib di PWTC kat TV1.

Semua orang aku rasa tau yang minggu lepas ada Perhimpunan Agong UMNO kat PWTC yang berakhir Jumaat. Aku tak tahu pun ade PAU. Aku balik kampung, bukak TV, tau2 dah ade. Aku layankan je la sambil main Anno 1404 kat Laptop. Dengar je la. Dengar ape dia nk kencing. Basah kut rakyat Malaysia kena kencing. Kah kah kah!!

Tapi aku tak salahkan dia. Aku cuma pelik.

Ye la. Dia tau tak sebenarnya dia tu nampak bodoh dimata rakyat marhaen?

Kenapa aku cakap macam tu?

Sebabnya rata-rata kengkawan aku mengkritik kepimpinan beliau. Cara tadbir, cara urus krisis, cara komunikasi dan macam-macam lagi. Tapi rata-rata rakyat Malaysia yang mengkritik Najib ni lebih kepada propa. 

Kenapa propa?

Sebab tak proper...

Aku sempat juga bersembang dengan mak aku. Soalan aku simple;

"PAU ni ma memang tempat orang2 dalaman dan akar umbi untuk kritik Najib secara terbuka ke?"

Dan jawapan mak aku, 'ye'

Nampak tak? Ada wadah lain untuk kritik Najib dengan lebih bertamadun. Aku nampak peluang kat situ. Korang ingt semua orang dalam UMNO tu setuju sokmo ke dengan idea dan cara kerja presiden UMNO tu?

Jadi PAU ni adalah cara lain untuk kritik presiden UMNO merangkap perdana menteri sendiri.

Sebelum korang kritik Najib, korang kaji dulu apa rasional terhadap keputusan yang diambil. Kau dengar sendiri ape dia cakap dalam forum, mesyuarat, TV ape semua. Jangan bergantung pada media arus perdana sahaja, boleh juga guna media alternatif seperti blog, fesbuk dan lain2. Dah dapat semua maklumat, barulah kau fikir betul atau tidak tindakan Najib ni sebagai PM Malaysia.

Jadi PM ni pula tanggungjawab besar. Dato Sri Najib sendiri melatih diri dia untuk menjadi pemimpin yang mempunyai matlamat, sasaran dan objektif tersendiri. Dia akan fokus pada matlamat dia dan hanya memilih idea atau pendapat dari 'think tank' dia sendiri. Apa yang pasti, team 'think tank' dia ni terdiri dari golongan professional yang ternyata pakar dalam bidang dia sendiri.

Ape pun korang kritik tanpa melalui wadah yang betul mungkin akan jadi sia-sia. Sebab Najib ni aku tengok orang yang sangat sabar dan cekal menghadapi cabaran dan tomahan. Bukan dia je. Semua orang kuat dalam parti politik, tak kira kerajaan atau pembangkang semuanya mesti fokus pada objektif dan cekal mengharungi cabaran. Diorang ada jati diri yang kukuh mengenai idologi dan perjuangan yang dibawa. 

Jadi......

Toksah fokus pada kepincangan dia. Pandai2 dia la nk tadbir macam mana. Dah ramai pilih kan. Sekarang, hadaplah.

Aku taknak komen pasal Tun M dan klik beliau yang lantang mengkritik Najib. Tu cara diorang. Cara aku nak berbakti pada negara mungkin berbeza sikit.

Semua orang sayang Malaysia, so baik kita perkasakan diri kita dan fokus pada kekuatan berbanding kelemahan. Biar orang lain tolong lengkapkan apa yang kita takda. Sama-sama tolong, lama-lama Malaysia maju, makmur, kaya dan raya. Kalau power bab niaga, berniagalah. Kalau power berpesatuan, berpesatuanlah. Kalau rasa diri tu power sangat, boleh la cuba main Cities XL. Belajar bina negara sendiri. Kalau tak Cities XL, belajar main SIM City. Tengok jauh mana korang boleh pergi.

Dah la, sambung lain kali.

No comments:

Post a Comment