26 Feb 2012

Lynas Vs Emo Malaysian people

What can I say, exaggerating emotional people sometimes put their head kat lutut.

Wah! Lama tak menulis entry untuk tag Investigative Journalism Series. Sebab Slumb3r rasa takda takda isu yang menarik lagi untuk dirungkai. Well! Only review popular issues. *Feeling2 wartawan*

Oh. Hari ni penat sangat sebab ada piknik kat Ulu Chepor. Memember opis organize. Follow je. Sampai kat sana, Slumb3r diinform oleh Adam (salah sorang staff BR1M) yang mana Slumb3r memang tak tahu iaitu hari ini adalah hari pakai baju hijau dan buat demo. DUH!

Betapa bebalnye Slumb3r rasa sebab tak tahu benda itu. Ape spesis masscom la. Dammit!

Okay. To tell the truth, Slumb3r rasa isu ni dah lama terpadam patutnya. Nak tahu kenapa? Sebab pada Slumb3r, isu ni lapuk. Yes lapuk.I know that Lynas Corp. goin to use Gebeng as their sites to setup their factory thinggy. This video was released on May 22 2011. Yeeah! Last year!Slumb3r cuma tahu dalam bulan 6 tahun itu. Lama giler da. Serius lama.

Okay. I'm not on the supporting or opposing idea regarding this issue, just wanna inform that this Lynas corp has both pros and cons.

1. Isu yang pertama yang dibangkitkan ialah pengecualian cukai selama 12 tahun oleh kerajaan terhadap company ni.

To tell the truth yes. Kerajaan memang ada polisi pengecualian cukai terhadap kilang luar negara yang mahu beroperasi ni Malaysia. Tapi pengecualian cukai ini adalah terhad selama 5 tahun pengoperasian kilang tersebut.

Cukai seperti mana kita tahu adalah kadar bayaran yang dibayar oleh individu atau organisasi yang berpendapatan melebihi kadar yang ditetapkan oleh kerajaan dan duit tu guna untuk manfaat seluruh rakyat Malaysia. Dengan kata lain, orang/company yg kaya sama-sama bangunkan Malaysia guna duit tu.

Sebagai mana dakwaan sesetengah pihak bahawa Lynas Corp. ini tidak akan dikenakan langsung cukai itu adalah salah. Kenapa Slumb3r kata salah.

-Cukai pendapatan staff Lynas Corp.

Yes. Slumb3r sudah bekerja di Lembaga Hasil Dalam Negeri selama 4 bulan dan baru Slumb3r tahu bahawa cukai ada datang dalam pelbagai bentuk. Dalam kes Lynas, memang syarikat tu dikecualikan cukai tapi tiada info yang mengatakan staff diorang juga dikecualikan cukai. Betul tak?

Lagi satu, Slumb3r percaya yang pendapatan pegawai eksekutif diorang sume gaji beribu raban. Konpem Inland Revenue Board kutip cukai depa. Hang ingt hang bole lepas?

Konlusi unk isu ni, memang cukai 12 tahun tu nampak macam tak beri 1 sen pon keuntungan kat rakyat terutama rakyat negeri Pahang. Tapi betul ke 100% betul ke Lynas tu tak beri 1 sen kat kerajaan balik?

2. Isu kedua, tiada peluang pekerjaan yang cukup terhadap penduduk negeri Pahang.

Ang dah malas, sape nk amek ang koje!

Ada bloggers tulis yang Lynas Corp. ni hanya beri peluang kepada 350 orang sahaja untuk bekerja di kilang tersebut, betul ke?

Okay. Ye  betul.

Memang la betul. Sape nak bagi gaji kepada 1000 orang untuk kilang sekang-kang kera?

Tapi itu semasa pengoperasian kilang itu. Adakah anda nampak sebelum pengoperasian kilang tersebut?

Maksud Slumb3r, siapa bina? berapa orang pekerja guna? syarikat apa pakai? Berapa lama siap = berapa lama pekerja diberi gaji? betol tak?

haaa... Pengoperasian sahaja 350 orang. Sape jadi pak gad dlm tu? Sapa yang nk g buang sisa buangan depa? Sapa nak buat kerja maintenen tukat lampu terbakor, lif rosak, cermin pecah? Ada ke kome fikir sume tu?

Pembinaan syarikat kilang tu sebenarnya dah guna beribu tenaga manusia. Sebelum, semasa dan sesudah produk dikeluarkan punya staff tu korang ingt sikit?

Konlusi untuk isu ini, tak perlu pertikai la berapa orang guna, kerja sikit ke byk. Cuba jadi kreatif. Contohnya kilang tu beroperasi, bukak lah kedai makan dekat, buat rumah sewa byk, shopping kompleks byk. Try to think other minor industries to co-op with Lynas punya projek ni.

Betul ke pembikinan kilang Lynas ni sebenarnya tidak memberi keuntungan kepada Rakyat khususnya di Pahang?


3. Isu radio aktif sebagai sisa buangan kilang ini.

Tidak dinafikan lagi bahawa kilang ini banyak mengeluarkan sisa radio aktif yang sangat bahaya kepada manusia. Slumb3r ada tulis dalam post Tenaga Nuklear dan dah cukup clear pasal ni.

Okay, bahan buangan radio aktif yang dihasilkan oleh kilang Lynas ketika mengeluarkan nadir bumi memang mengeluarkan radiasi. Radiasi ni ada pelbagai spesis.

Tak faham kenapa isu radiasi ni keluar atas faktor selamat dan sape yang bongok beno bagi statement yang semua radiasi tu bahaya?

Kita tahu sekeliling kita ini ada radiasi. Tapi tidak semua radiasi itu bahaya. Tengok tv, guna PC, guna henpon, wifi dan seumpanya tu semua mengundang radiasi. Tapi yang menentukan bahayanya radiasi ialah tahap sinar radiasi itu sendiri.

Semua itu sudah ada piawaian dalam Agensi Atom Antarabangsa. Lynas dah clear. Apesal kita yang tak pandai ni memandai2 judge benda yang kita tak tahu?

Konklusi, jangan kata radiasi bahan buangan diorang bahaya 100%. Eventually we all gonna die.

*************************************************

Agaknya cukup la dulu 3 isu yang boleh Slumb3r kupas kali ni. Cukup sekadar nak buka mata korang. Slumb3r tak nak sentuh berat sgt pasal radiasi tu sebab Slumb3r dah tinggal fizik lama dah. Sekarang amek sosial studies, bukan aliran sains.

Korang nilai sendiri. Memang penulisan kali ini agak berat kepada Lynas. Sebab Slumb3r yakin 85 % ada bagusnya Lynas wujud di Malaysia.

I've done my job, now it's you to decide. No political hidden agenda what so ever. Sole purpose to change the mind set of our Malaysian.

Ps: Happy Anniversary to my Miss A. 6 tahun dah kami. 26 February 2006. To our friend, Miss Ainul Syatirah Basri, happy anniversary to you and your husband. Amek gambar masa zul akad nikah tu memang 26 hb malam sama dengan kami. Bezanye kome dah sah, kami ni tak tahu bila.

Happy belated birthday to my Miss A pada 19 Februari lepas. Sorry lambat tulis kat blog sebab agak sibuk yea.


Courtesy of:


Mr. G
MynewsHub
AriffShah

2 comments:

  1. Sokong dengan idea kamu.
    Isu Lynas ni sebenarnya telah dipolitikkan supaya masyarakat nampak negatif sahaja..

    Sambil tu nak kongsi Post terbaru saya : Cara Melajukan Broadband anda

    ReplyDelete
  2. politik?.. sikit kot... tapi still... kita punya mentaliti tak bole ubah...

    ReplyDelete