28 Jun 2015

Menulis perlukan disiplin

Aku suka tanya ramai orang berkenanaan apa yang diorang buat. Mestilah apa yang diorang buat itu yang diorang rasa yang terbaik. Aku tak nafikan. Sudahlah terbaik, diiktiraf pula hasil yang terbaik tu. Aku rasa memang diorang gifted. Ada bakat dan work hard on that talent.

Ramai aku jumpa bukan berdasarkan talent dan kurniaan tuhan sahaja. Ada juga yang train hard. Latih hari-hari sampai berjaya. Memang diorang penuh berdisiplin. Aku tak tahu apa yang membuat diorang bermotivasi untuk habiskan masa berjam-jam, berhari-hari malah ada juga yang makan tahun untuk jadi professional. Tak kira dalam apa juga bidang.

Hari Jumaat lepas aku lepak dengan Azwar. Siapa tak kenal penulis awesome dari Lejen Press. Penulis buku BABI tu. Dah la budak2 lagi, tapi otak penuh dengan disiplin untuk menulis. Hari-hari dia praktis sebanyak 2000 patah perkataan. Katanya kalau ikutkan 2000 patah tu cuma 9 page dengan format ikut piawaian APA, 12 point Times New Roman dengan double spacing. Cuma 9 mukasurat sahaja. Nampak sedikit kan. Itu satu hari. Kalau sebulan konsisten tulis 2000 patah perkataan, tak ke jadi seketul buku?

Formula dia memang awesome.

Aku ada niat untuk jadi penulis. Idea dah ada, cuma nak bentuk disiplin sebagai seorang penulis tu memang susah. Aku tak tahu nak buat macam mana lagi. Tak tahu nak buat macam mana dan kat mana. Aku punya limitasi ikutkan terhad. Aku cepat hilang fokus. Satu2nya tempat aku boleh fokus ketia berseorangan. Tiada gangguan macam sekarang. Walaupun sekarang ni mak aku ada kat rumah. Maklumlah, aku demam teruk juga dari Jumaat lepas. Nasib baik ada Miss A tolong bawa pergi Hospital Sungai Buloh untuk rawatan.

Hari ni dah lega sikit. Ikutkan menag tak larat nak jalan pun. Rasa nak baring je atas tilam dan mengunggu ada orang suapkan makanan dalam mulut. Harapan lah!

Aku ade 2 booklet nak kena siapkan. Disiplin sebagai seorang designer yang aku tak boleh buang. Kerja aku awesome bila kena push last2 minit. Tapi ikut mood dan luck juga. Ada yang cantik, ada yang tak cantik. Bergantung juga pada banyak faktor.

Macam mana Sha dengan Azwar boleh tulis 2000 patah perkataan dalam masa satu jam? Diorang memang betul-betul menulis macam bermonolog ke? Seoralah-olah ada penonton dihadapan diorang ketika diorang menulis tu? Macam mana? Aku masih tak dapat feel diorang boleh menulis sampai begitu sekali. Aku dah ada draf. Drafnya memang mengarut. Aku tak tahu nak olah macam mana lagi. Tinggal nak tulis je... Arghhh!! Aku kagum dengan penulis-penulis buku ni. Idea takda masalah, masalahnya nak menulis sahaja. Macam mana nak menggayakan bahasa tu supaya pembaca faham apa yang kita tulis.

Aku dok fikir masalah je, tak fikir solution. Solution dia TULIS!

I'm out~

No comments:

Post a Comment