3 Oct 2015

Moral Down: Tanggungjawab vs Minat

Sedih aku sebenarnya. Banyak benda aku nak buat untuk diri aku. Benda yang lebih kepada passion yang aku nak buat. Ada perkara yang menghalangi aku untuk aku buat aku punya minat. Antara tanggungjawab dan minat. Aku terpaksa bahagikan sama rata untuk dua benda tu.

Aku dah nampak benda ni dah lama semenjak aku graduasi dari UiTM tahun lepas. Aku memang tak boleh lepas dari tanggungjawab. Aku nak buat apa yang aku suka, tup tup aku kena setel tanggungjawab aku dahulu. Tanggungjawab sebagai seorang anak, lelaki, ketua, designer dan lain-lain lagi. Aku nampak, itu adalah tanda kita semakin dewasa, tetapi makin lama, makin menyampah pula rasa jadi orang dewasa pula.

Tahun lepas aku apply untuk TPM, mungkin rezeki aku tak panjang dan tahun ni aku ditimpa musibah pada bulan 7, pasca adik aku meninggal. Memang lagi banyak tanggungjawab aku kena setel. Pressure gila babi.

Pagi ni aku tak buat apa. Aku recall balik benda passion aku nak buat. Sayu....

Sayu sungguh...

Aku nak masuk competition untuk kembangkan bisness aku yang ciput ni. Competition tu ada hadiah bernilai RM 500k. Memang besar sungguh nilainya pada bisness aku yang nak up ni. Tapi nak masuk tu aku kena buat sikit bisness proposal yang pada aku memerlukan fokus dan konsentrasi aku yang optimum. Aku memang tak boleh nak carry on dengan passion aku buat masa terdekat. Jadi apa yang aku boleh buat adalah, menunggu untuk musim seterusnya tiba. 

Season 2 untuk tahun ni dah lepas, sekarang tunggu untuk borang buka bagi sesi ke 3 tahun 2015. Argh!! Tak kira, aku nak masuk juga!

Aku harap urusan aku berkenaan arwah adik akan setel selepas konvo dan pertukaran nama motor arwah. Selepas tu aku boleh fokus pada kerja aku pula. Kerja memang takkan pernah habis.

Allah beri masa aku 24 jam satu hari dan terpulang pada aku untuk uruskan macam mana.

Nampak asasnya dimana?

Doa-doakan proposal aku berjaya untuk yakinkan para pelabur dalam perniagaan aku. Aku nak sangat RM 500k tu. Aku nak cabar diri aku, sejauh mana aku boleh pergi dengan idea yang tak seberapa ni. Mana tahu ada juga rezeki untuk kawan-kawan JV projek dengan aku. 

InsyaAllah!

No comments:

Post a Comment